Audi A7 rijdt autonoom van Silicon Valley naar Las Vegas

6 januari 2015 Audi A7 Zelfrijdend

Het Audi A7 piloted driving studiemodel heeft een 900 kilometer lange trip van Silicon Valley (Californië) naar Las Vegas (Nevada) volledig autonoom afgelegd. Daarmee laat Audi zien dat het tijdperk van zelfstandig rijdende auto’s op het punt staat te beginnen. En dat met technologie die vrijwel klaar is voor serieproductie. De autonoom rijdende conceptauto wordt van 6 tot en met 9 januari tentoongesteld op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Audi toont daar ook andere innovaties.

Bij de rit van Silicon Valley naar Las Vegas stapten diverse journalisten in de Audi A7 piloted driving conceptauto. Iedere journalist kon onder begeleiding van een Audi-testrijder het volledige autonome rijden uitgebreid live ervaren.

Rijbaanwisselingen en inhaalacties
Bij snelheden tussen 0 en 110 km/u kan het Audi A7-studiemodel volledig autonoom rijden. Hij is in staat rijbaanwisselingen en inhaalacties in te zetten. Ook kan hij zelfstandig accelereren en afremmen. Bij een rijbaanwisseling wordt de snelheid automatisch aangepast aan de voertuigen in de directe omgeving. Als snelheid en afstand veilig genoeg zijn, wordt de manoeuvre voltooid. Bij complexe verkeerssituaties, bijvoorbeeld in drukke steden, wordt de bestuurder tijdig verzocht zelf de controle over te nemen. Als de bestuurder niet reageert op de visuele en akoestische signalen die daartoe aanzetten, gaat de alarmverlichting aan en stopt de auto automatisch op een veilige plek.

Vooruitstrevende sensortechnologie
De autonoom rijdende A7 maakt gebruik van (radar)sensoren die vrijwel klaar zijn voor serieproductie. Zo zijn er langeafstand-radarsensoren voor de adaptieve cruise control (ACC) en Audi Side Assist. Vóór en achter bevinden zich de radarsensoren voor de middellange afstand. Deze zijn ook naar links en rechts gericht en zorgen zo voor een 360-graden overzicht. En dan zijn er de laserscanners in de grille en in de achterbumper. Deze ‘herkennen’ zowel statische als bewegende objecten bij autonoom rijden. Een hoge-resolutie 3D-videocamera verzorgt een breedbeeldzicht van het gebied vóór de auto. Een soortgelijke camera is al geïntegreerd in de systemen van de nieuwe Audi Q7. Vier kleinere camera’s (voor en achter) zorgen voor een meer gedetailleerde blik. Voor de basisoriëntatie maakt de autonoom rijdende Audi A7 gebruik van navigatiedata.

‘Verbonden auto’
Audi presenteert zich onder het motto ‘Next Chapter’ op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op deze trendsettende en toonaangevende tentoonstelling voor consumentenelektronica ligt de focus van Audi op de ‘verbonden auto’ met zijn omgeving, en op autonoom rijden. Andere belangrijke thema’s zijn nieuwe gebruikers- en weergave-interfaces, de nieuwste vormen van infotainment, Audi connect-oplossingen en LED- en laser-matrixverlichting. Dit alles wordt geïllustreerd met een show car en een interieurmodel van de nieuwe Q7.

Terug naar nieuwsoverzicht