Elektrische compressor zorgt voor indrukwekkende dieselpower in Audi RS 5 TDI competition concept

19 juni 2015 Audi-RS-5-Competition-Concept

Dankzij de toepassing van een elektrische compressor op een TDI-dieselmotor heeft Audi op het Duitse Sachsenring-circuit een nieuw record gevestigd voor dieselaangedreven auto’s. De recordtijd werd geklokt door de Audi RS 5 TDI competition concept, voorzien van een zescilinder 3.0-liter V6 biturbo TDI met 320 kW/435 pk en 800 Nm aan trekkracht. Bijzonder is met name de toepassing van een elektronisch aangedreven compressor op de TDI-krachtbron.

De Audi RS 5 TDI competition concept is gebaseerd op het technologische studiemodel dat Audi vorig jaar zomer presenteerde ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de TDI-motor. Sindsdien is de auto in alle facetten verder doorontwikkeld. Het vermogen van de 3.0 TDI biturbo nam toe tot 320 kW/435 pk, terwijl het koppel steeg tot een indrukwekkende 800 Nm. Met die waarden realiseert het diesel studiemodel een sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in slechts 4,0 en voltooit hij de 0-200 km/u acceleratie binnen de 16 seconden.

Verbeterde respons, snellere acceleratie
Opvallend is dat de V6 TDI naast twee uitlaatgasturbo’s tevens beschikt over een elektronisch aangedreven compressor. Die zorgt voor een veel snellere opbouw van turbodruk bij lage toerentallen, met een aanzienlijke verbetering in de motorrespons. De e-compressor maakt gebruik van een kleine elektromotor met 7 kW aan vermogen. Die brengt de turbine binnen 250 milliseconde tot een snelheid van 72.000 toeren per minuut. Daarmee bouwt hij zijn turbodruk onafhankelijk van de hoeveelheid energie in de uitlaatgassen op. Een normale uitlaatgasturbo vergt voor een vergelijkbare prestatie twee tot drie keer zoveel tijd. Dankzij de elektronisch aangedreven compressor is een hoge turbodruk in de RS 5 TDI competition concept in alle rijsituaties nu veel sneller voorhanden – essentieel voor een sportieve motorrespons.

Van concept tot productie
De elektrische compressor maakt gebruik van een 48 volt batterij als energiebron. Die voorziet in een snelle toevoer van grote hoeveelheden elektrische energie, waarmee hij bij uitstek geschikt is om te combineren met een elektronische compressor. Beide technologieën zullen op korte termijn in serieproductiemodellen worden toegepast.

Terug naar nieuwsoverzicht