Audi Sportback e-tron

20 november 2019

En dat is twee! Audi e-tron Sportback

Audi breidt zijn elektrische modelprogramma uit met de e-tron Sportback. De nieuwe SUV Coupé wordt leverbaar met keuze uit twee vermogensvarianten. De 300 kW sterke topversie heeft een actieradius van 446 km (WLTP)*. Op de Audi e-tron Sportback debuteren de digitale matrix LED-koplampen. De marktintroductie van de e-tron Sportback staat gepland voor het voorjaar van 2020.

De Audi e-tron Sportback is 4,90 meter lang, 1,94 meter breed en 1,62 meter hoog. In het design smelt de kracht van een SUV samen met de elegante trekken van een coupé. Herkenbare e-tron-kenmerken zijn de Singleframe-grille in platinagrijs, de uitgesproken dorpels en de dagrijverlichtingsignatuur. De S line-uitvoering oogt nog sportiever, onder meer dankzij 20 inch lichtmetalen velgen, een eigen bumperdesign en in kleur uitgevoerde carrosserie-elementen. Met diverse stylingpakketten zijn eigen accenten te zetten.

Nieuw zijn de digitale matrix LED-koplampen. Deze maken gebruik van een chip met een miljoen microspiegels, die tot 5.000 maal per seconde kunnen bewegen. Het resultaat: verlichting in hoge resolutie die letterlijk meebeweegt met de auto. Ook zijn functies als rijbaan-, oriëntatie- en markeerverlichting hiermee zeer precies aan te sturen. Daarbij maakt dit systeem animaties op muren of de ondergrond mogelijk.

Efficiënte aerodynamica

Met het S line-exterieur en de innovatieve digitale buitenspiegels heeft de Audi e-tron Sportback een Cw-waarde van slechts 0,25. Ook de variabele luchtinlaten, de ‘aero-wielen’ en de vlakke wagenbodem dragen bij aan de gunstige stroomlijn.

50 quattro of 55 quattro

De Audi e-tron Sportback 55 quattro is met een vermogen van 265 kW en een koppel van 561 Nm de krachtigste nieuwe SUV Coupé. Elke as heeft een eigen elektromotor. Mede dankzij de ‘electric quattro’ vierwielaandrijving accelereert de e-tron Sportback 55 quattro in 6,6 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 200 km/u. In boost-modus is tijdelijk 300 kW en een koppel van 664 Nm beschikbaar. Dan is een acceleratie van 0-100 km/u in 5,7 seconden mogelijk. Het accupakket met een capaciteit van 95 kW is goed voor een actieradius van 446 kilometer (WLTP)*. Snelladen kan met 150 kW gelijkstroom. Daarmee is de accu in een half uur tot 80 procent op te laden. Gecombineerde energieverbruik in kWh/100 km: 26,0 – 21,9 (WLTP); 22,7 – 20,6 (NEFZ); gecombineerde CO2-emissies in g/km: 0.

De Audi e-tron Sportback 50 quattro heeft een vermogen van 230 kW en een koppel van 540 Nm. Hij accelereert in 6,8 seconden van 0-100 km/u en heeft een topsnelheid van 190 km/u. De maximale actieradius bedraagt 347 kilometer (WLTP)*. Zijn 71 kW accupakket is te laden met maximaal 120 kW. Ook hier volstaat een half uur voor opladen tot 80 procent. Gecombineerde energieverbruik in kWh/100 km: 26,3 – 21,6 (WLTP); 23,9 – 21,4 (NEFZ); gecombineerde CO2-emissies in g/km: 0.

De energie die vrijkomt bij het afremmen helpt bij het optimaliseren van de actieradius. Voor ultiem laadgemak en zorgeloos elektrisch rijden wordt de e-tron Sportback in Nederland standaard geleverd met Audi e-care.

Een elegante lounge

Vooral dankzij de wielbasis van 2,93 meter en het ontbreken van een centrale ‘tunnel’ achterin biedt de e-tron Sportback volop ruimte voor vijf. Ondanks de aflopende daklijn is de hoofdruimte achterin slechts 20 mm minder dan in de e-tron. De standaard adaptieve luchtvering is een bepalende comfortfactor. De bagageruimte heeft een inhoud van 615 liter (1.655 liter met neergeklapte achterbank). De achterklep is elektrisch bediend.

In het interieur gaan design en technologie stijlvol samen. Blikvangers zijn de Audi virtual cockpit (12,3 inch HD) en twee naar de bestuurder gerichte touch-displays die voor optimaal bedieningsgemak gebruikmaken van akoestische en haptische feedback. Als optie is een head-up display leverbaar. De combinatie van hightech, het gebruik van mooie materialen en een perfecte afwerking zorgt voor een moderne lounge-sfeer.

Connectiviteit op alle fronten

Standaard heeft de Audi e-tron Sportback MMI navigatie plus en DAB+ digitale radio. De LTE advanced module zorgt voor snelle dataoverdracht. Een wifi-hotspot is ook inbegrepen. Het navigatiesysteem (ook met Google Earth) berekent routes in de auto zelf en online. Hierdoor wordt de verkeerssituatie online in real-time gemonitord en kan het systeem slimme (filevermijdende) routesuggesties geven. Car-to-X-diensten helpen de bestuurder onder meer bij het vinden van een beschikbare parkeerplaats. Ook verkeerslichtinformatie is een Car-to-X-dienst.

Via de myAudi app zijn smartphones met de auto te verbinden. Met de app is ook het laadproces aan te sturen en te monitoren. Functies als het voorverwarmen of -koelen van het interieur zijn met de app eveneens te starten. Optioneel is de Audi connect key beschikbaar. Met een Android-telefoon zijn dan de deuren te openen en kan de motor worden gestart.

De nieuwe e-tron Sportback wordt gebouwd in de CO2-neutrale fabriek van Audi in Brussel.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.