Nieuwe Audi R8 LMS wint 24-uursrace Nürburgring

18 mei 2015 Audi R8 LMS

Begin maart werd de nieuwe Audi R8 LMS GT3-raceauto tegelijk met het seriemodel gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève. Nog geen drie maanden later is de eerste overwinning van de Audi R8 LMS in een 24-uursrace een feit. In een vanwege wisselende weersomstandigheden loodzware race op de Nürburgring, waarin de strijd om de overwinning tot in het laatste uur aanhield, stelde het Belgische Audi Sport Team WRT met de Belgisch/Duits/Zwitsers/Zweedse rijderscombinatie Laurens Vanthoor, Christopher Mies, Nico Müller en Edward Sandström de overwinning veilig.

De 24-uursrace – met 200.000 bezoekers een van de grootste autosportevenementen van Europa – is al jarenlang een race van superlatieven. Ook dit jaar werden de verwachtingen tijdens de race op de ruim 25 kilometer lange Nürburgring weer ruimschoots waargemaakt. Aan de kop van het 151 auto’s tellende startveld waren er in de loop van de etmaalrace niet minder dan 35 positiewisselingen, een record. Ook de strijd om de overwinning behoorde tot de spannendste in jaren: de marge van 40 seconden tussen de winnende Audi en de BMW die als tweede over de eindstreep kwam, was het kleinste verschil in de 43-jarige historie van de race.

Eerste overwinning in 24 Uur Nürburgring voor teams en rijders
In de tweede helft van de race reed de Audi R8 LMS van het Audi Sport Team WRT met het startnummer 28 constant in de voorste gelederen van het veld. Alleen de pitstops bepaalden of de Audi, of zijn sterkste concurrent voorop reed. Uiteindelijk forceerden de Audi-coureurs en het team met een sterk optreden in het laatste uur de beslissing in hun voordeel. Zowel voor het team van Vincent Vosse als voor de vier rijders Laurens Vanthoor, Christopher Mies, Nico Müller en Edward Sandström was het de eerste overwinning in de 24-uursrace op de Nürburgring. Voor Audi was het de derde zege in de Duitse lange-afstandsklassieker in een periode van vier jaar, want ook in 2012 en 2014 kwam er al een Audi als winnaar van de race aan de finish.

Raceauto voor 50 procent gebaseerd op seriemodel
De Audi R8 LMS raceauto volgens GT3-reglement is voor circa 50 procent gebaseerd op het seriemodel van Audi’s aansprekende nieuwe sportwagen. Beide versies werden parallel ontwikkeld en in maart gelijktijdig in Genève gepresenteerd.

Christiaan Frankenhout 13e met Audi R8 LMS ultra
Dat ook de beproefde Audi R8 LMS ultra, waarmee in 2012 en 2014 de overwinning in de 24-uursrace op de Nürburgring behaald werd, nog volop competitief is, bewees het Duitse team Twin Busch Motorsport met de Nederlander Christiaan Frankenhout en de Duitse tweelingbroers Dennis en Marc Busch. Het trio eindigde in het algemeen klassement op de 13e plaats.

Terug naar nieuwsoverzicht