Studenten uit München winnen Audi Autonomous Driving Cup met zelfrijdende Audi Q5*

1 april 2015 Audi zelfrijdend schaalmodel

Studenten van de TU München hebben de beste autonoom rijdende Audi Q5 gemaakt, weliswaar in 1:8-formaat. Dat gebeurde in het kader van de Audi Autonomous Driving Cup, een competitie waaraan 50 technische studenten verdeeld over 10 teams deelnamen. Audi leverde de schaalmodellen, de studenten ontwikkelden de software om de auto’s geheel zelfstandig een parcours met obstakels te laten rijden.

De eindronde van de Audi Autonomous Driving Cup vond plaats in het Audi museum mobile in Ingolstadt. Tien teams lieten hier zien waartoe hun software-oplossingen in staat waren. Zo moesten de autonoom rijdende auto’s laten zien hoe ze omgingen met bijvoorbeeld tegenliggers, kruisend verkeer en ingewikkelde inparkeersituaties. Ook de reactie op plotseling opdoemende hindernissen was een belangrijk beoordelingscriterium. Audi leverde de hardware voor de wedstrijd: Audi’s Q5 in de schaal 1:8 met een elektromotor, vierwielaandrijving en vele sensoren.

De winnaars
Het team van de Technische Universiteit München won de eerste editie van de Audi Autonomous Driving Cup en verdiende daarmee € 10.000 prijzengeld. Hun Q5 legde het voorgeschreven parcours snel en met een minimaal aantal fouten af. Het team van het Karlsruhe Institute of Technology werd tweede en de derde plaats ging naar het team van de Universiteit van Freiburg.

Autonoom rijden belangrijke focus van Audi
Bij Audi staat ‘autonoom rijden’ hoog op de prioritietenlijst. De Audi Autonomous Driving Cup is in het leven geroepen om studenten voor dit innovatiethema te enthousiasmeren. Belangrijk, want om toekomstthema’s zoals autonoom rijden tot realiteit te maken, heeft Audi AG behoefte aan technici die nieuwe wegen durven te bewandelen. Daarom wordt in 2016 de tweede editie van de Audi Autonomous Driving Cup georganiseerd.

* Audi Q5 schaal 1:8

Terug naar nieuwsoverzicht