Wintertips van de monteur

10 februari 2016 Audi Wintertips

In de wintermaanden krijgt uw Audi het zwaarder te verduren. Winterse neerslag, vorst en gladheid vragen om een Audi in topconditie. Hieronder staan een aantal nuttige wintertips om goed voorbereid de winter in te gaan:

Zien en gezien worden
Soms merkt u pas bij regen dat uw voorruit vettig is. Vervelende strepen op de ruit worden pas zichtbaar als het licht er op een bepaalde manier op valt. Vuil aan de binnenkant van de ruit geeft watermoleculen meer kans om de ruit te condenseren. Om dat te voorkomen is het verstandig om de ruit aan de binnenzijde regelmatig grondig schoon te maken met een glasreiniger die geen residu achterlaat op de voorruit. Ook het regelmatig vervangen van de ruitenwissers voorkomt hinderlijk gepiep en strepen op de voorruit.

Zelf goed zien is net zo belangrijk als goed gezien worden door anderen. Controleer daarom regelmatig of de verlichting van uw Audi werkt. Gaat u zwaar beladen op wintersport? Als uw Audi Xenon of LED-verlichting heeft, dan wordt de koplamphoogte automatisch afgesteld. Heeft u deze optie niet, stel dan de koplampen daarop af. Vergeet de instellingen bij thuiskomst niet terug te zetten.

Controleer de vloeistoffen
Olie, ruitenwisser- en koelvloeistof; uw Audi heeft ze allemaal nodig. Regelmatige controle van de vloeistofniveaus zorgt ervoor dat u nooit zonder komt te zitten. Bij ieder werkplaatsbezoek zal de monteur dit voor u doen. Bent u van plan een lange wintersportreis te maken? Zorg er voor dat alle vloeistoffen op niveau zijn en neem altijd voldoende voorraad mee, zodat u tussentijds bij kan vullen.

Banden op spanning
Banden met een te lage spanning hebben drie nadelen: u stuurt minder precies, het brandstofverbruik ligt hoger en uw banden slijten sneller. Regelmatig de druk meten, bijvoorbeeld een keer per maand, voorkomt dit. De juiste bandenspanning vindt u in de gebruikershandleiding van uw Audi.

Grip tijdens winterse omstandigheden
De minimale profieldiepte van winterbanden ligt met 4 millimeter een stuk hoger dan die van zomerbanden (1,6 mm). Diepere profielgroeven zijn immers nodig om de vele winterse neerslag af te kunnen voeren. Een veilige band is verder vrij van beschadigingen. Wij helpen u graag bij het bepalen of uw banden nog veilig gebruikt kunnen worden.

Wees vriendelijk voor uw accu
Een Audi Original Accu heeft een lange levensduur. Toch hebben korte winterse ritjes een behoorlijke impact op uw accu. U doet er daarom verstandig aan om bij een koude start onnodige stroomverbruikers (airconditioning en achterruitverwarming) uit te zetten.

Houd vuil en vocht buiten de deur
De reguliere mattenset van uw Audi houdt niet zo van de winter. Natte voeten doen het beter op een rubberen mattenset. Ook voor uw kofferbak hebben wij verschillende beschermingssystemen op maat.

Geef vorst geen kans
Het portier van uw auto kan vastvriezen. Dit is te voorkomen door de rubbers in te vetten met vaseline of siliconenspray. Bent u dat vergeten en krijgt u de deur niet meer open? Tegen het portier duwen is dan, voor de levensduur van de deurrubbers, een stuk beter dan eraan te trekken.

Of uw auto nu voorzien is van een elektrische handrem of een handrem in de vorm van een hendel, ze kunnen allebei vastvriezen. Maak daarom in de winter geen gebruik van uw handrem. Om ervoor te zorgen dat uw Audi niet wegrolt, zet u uw Audi in de eerste versnelling of de parkeerstand.

En heeft u een auto zonder automatische deurvergrendeling. Dan helpt een beetje kruipolie in het slot aan de binnenzijde tegen bevriezing. Een standkachel in de auto zorgt voor een warm interieur en bespaart u ijskrabben in de kou.

Voorkom krabben
In de vroege ochtendkou de autoruiten schoonkrabben is vast geen hobby van u. Een speciale antivriesdeken voorkomt dat. Het gebruik van milieuvriendelijke sprays is ook een optie. Nooit doen: een emmer heet water over uw voorruit gooien. Om ervoor te zorgen dat uw ruitenwissers niet vastvriezen kunt u er een kurk onder plaatsen.

Oefen met uw sneeuwkettingen
Uw sneeuwkettingen zijn onmisbaar als u op wintersport gaat. Controleer van tevoren of de sneeuwkettingen geen beschadigingen hebben en of ze niet in de knoop zitten. Niets is vervelender dan onderweg te moeten klungelen met de sneeuwkettingen. Thuis een paar keer oefenen met het omdoen van de sneeuwkettingen is ook geen overbodige luxe.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Direct contact
Terug naar nieuwsoverzicht