33 jaar SEAT Ibiza: Nu al een legendarische auto

31 januari 2017

In 1984 veroverde Michael Jackson de muziekwereld met Thriller. Op het witte doek waren het Ghostbusters en Indiana Jones and the Temple of Doom die alle records verbraken. Het was tevens het jaar waarin Facebook-oprichter Mark Zuckerberg werd geboren en waarin de eerste generatie SEAT Ibiza op de markt kwam. Sindsdien rijdt het model al 33 jaar lang rond, tot in de verste uithoeken van de wereldbol. Een aantal interessante feiten en cijfers over dit legendarische model.

Meer dan 5,4 miljoen exemplaren verkocht van vier generaties Ibiza
In drie decennia zijn er tot dusver vier generaties van de SEAT Ibiza geweest. Het is de bestverkochte personenauto uit Spanje, met meer dan 5,4 miljoen exemplaren tot nu toe. Achter elkaar zouden ze een rechte lijn Ibiza’s van Barcelona tot Nieuw-Zeeland vormen.

Ontwikkeld en geboren in Barcelona, met dank aan Porsche
Elke generatie Ibiza werd ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Barcelona. De uit Italië afkomstige Giorgetto Giugiaro was de hoofddesigner die verantwoordelijk was voor de allereerste versie. De motor werd ontwikkeld in samenwerking met Porsche, waardoor deze de aanduiding ‘System Porsche’ kreeg. Karmann hielp bij de fabricage van de carrosserie.

Brandstofverbruik met meer dan de helft teruggebracht
Na 33 jaar verbruikt de SEAT Ibiza minder dan de helft van de brandstof die de eerste generatie vergde: van 7,8 liter/100 km in 1984 naar 3,6 liter/100 km voor de Ibiza 1.4 TDI met 66 kW/90 pk van nu.

Acht van de tien Ibiza’s worden geëxporteerd
Elke dag verlaten zevenhonderd nieuwe SEATs Ibiza de fabriek in Martorell. Daarvan wordt 80 procent geëxporteerd naar meer dan 75 landen. De Ibiza was dan ook de stuwende kracht achter de internationalisering van het Spaanse merk, aangezien dit het eerste model was dat in grote aantallen werd geëxporteerd vanuit Martorell.

Productiecijfers van de Ibiza
Bij de productie van de Ibiza worden meer dan zevenhonderd robots gebruikt. Elke auto bestaat uit circa drieduizend onderdelen en legt ongeveer twaalf kilometer af gedurende het productieproces. Ook interessant: sinds 1984 is er meer dan 70 miljoen kilo verf gebruikt, wat genoeg zou zijn om de Eiffeltoren meer dan duizend keer te schilderen.

Ook van en voor vrouwen
De Ibiza was de eerste SEAT waarbij er vrouwen werkzaam waren aan de productielijn. Tegenwoordig is één op de vijf medewerkers in de assemblage een vrouw (21 procent), het hoogste percentage in de Spaanse industrie. Daarnaast wordt het model wereldwijd door steeds meer vrouwen gekocht: inmiddels bedraagt het percentage vrouwelijke kopers 51 procent, in 2004 was dit nog 42 procent.

Passie voor competitie
De Ibiza was de officiële auto voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Het model behaalde ook indrukwekkende resultaten in de autosport, zoals drie FIA World Rally Championship-titels in de categorie voor 2-liter motoren in 1996, 1997 en 1998.

Terug naar nieuwsoverzicht