Kies de juiste band; All season-, winter- of zomerbanden?

28 november 2017 Winterband

Wij willen dat je zorgeloos rijdt in jouw auto. Daarom vertellen wij je graag meer over de juiste bandenkeuze. De temperaturen worden steeds lager, dus het is nu tijd om te kiezen. Maar welke banden kun je het beste kiezen? Wij brengen voor je in beeld wanneer je voor welke band moet kiezen en waar je op moet letten.

Wil je persoonlijk advies zodat jouw auto rijdt op de beste banden voor jouw rijstijl? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

 

Wanneer kies ik voor winterbanden?

Rijd je in de winter dagelijks in jouw auto of gebruik je jouw auto ook om op wintersport te gaan? Dan raden wij je aan om je winterbanden te (laten) monteren wanneer het kouder is dan 7 °C. Onder dit getal presteren deze banden namelijk beter dan zomerbanden. De ingang van de wintertijd kun je daarnaast ook als maatstaaf aanhouden; eind oktober tot begint maart reiken de temperaturen meestal onder de 7 °C.

Als het koud wordt, wordt het rubber van zomerbanden harder. Hierdoor verlies je naast rijcomfort ook grip op de weg. Winterbanden zijn samengesteld met verschillende soorten zachter rubber die samen een perfect mengsel vormen voor een glad, nat en winters wegdek. Dus niet alleen in ijzige omstandigheden heb je meer grip, maar ook wanneer er veel water of bladeren op de weg liggen.

Het profiel van een winterband is heel anders dan dat van een zomerband. Een winterband heeft namelijk veel meer afvoerkanalen naar de zijkant, is dieper en daarnaast is het opgebouwd uit meer blokjes.

Waarom zou ik niet het hele jaar met winterbanden rijden?

In de winter raden wij je af om met zomerbanden te rijden, maar kun je in de zomer wel met winterbanden rijden? Ook dit raden wij af. Het profiel van de winterbanden zorgt ervoor dat je met hogere temperaturen minder grip en een langere remweg hebt. Je winterbanden zijn minder effectief op een droog wegdek.
Naast de verminderde grip en de langere remweg, slijten je winterbanden ook sneller in de zomer. En je wil natuurlijk niet dat je winterbanden te weinig profiel hebben in het seizoen waar je ze echt nodig hebt.

Wat zijn All Season banden precies?

Deze banden zijn ook wel bekend als all weather- of 4-seizoenen banden. Het is een combinatie tussen zomer- en winterbanden. Als je voor dit soort band onder uw auto kiest, ga je een compromis aan; in de winter is het een stuk beter dan een zomerband, maar ten opzichte van een winterband zijn er wel tekortkomingen in de winterperiode.
All season banden zijn een prima oplossing voor bestuurders die niet zoveel kilometers in een jaar rijden. Als je minder dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, niet vaak te maken heeft met winterse omstandigheden en niet met je auto op wintersport gaat, zijn all season banden een goed alternatief voor winter- en zomerbanden.

Waar moet ik rekening bij houden bij mijn keuze voor banden?

  • Het aantal kilometers per jaar
  • Tripjes met de auto naar Duitsland of wintersportgebieden
  • All season- en winterbanden zorgen voor een hoger brandstofverbruik door meer rolweerstand
  • Winterbanden zorgen voor een bijgeluid en slijten wat harder

Welke band past bij mij als bestuurder?

Zomerbanden

Rijd je niet veel kilometers, kom je in de winter niet in Duitsland of in wintersportgebieden, rijd je in de winter sowieso niet zo vaak? Dan raden wij aan om het hele jaar door op zomerbanden te rijden. Dit bespaart kosten. En als je toch nog in winterse omstandigheden terecht komt, dan kom je met behulp van een rustige en verstandige rijstijl alsnog veilig op je eindbestemming.

All season banden

Rijd je in de winter toch nog wel eens in winterse omstandigheden en moet je af en toe naar Duitsland en niet naar wintersportgebieden? Dan zijn all season banden zeer geschikt. Je kunt hiermee het hele jaar door rijden en het is een goed alternatief voor winterbanden.

Winterbanden

Maak je het hele jaar door intensief gebruik van jouw auto? Dan raden we je aan om ‘s winters met winterbanden te rijden. Hiermee kun je zorgeloos naar Duitsland in jouw auto en wintersportgebieden bezoek je zonder obstakels. Zodra de temperatuur gemiddeld weer boven de 7 graden zit, zo ongeveer halverwege maart, kun je jouw zomerbanden weer laten monteren en in opslag bij ons onderbrengen.

Remweg

Het soort band heeft een grote invloed op de remweg

Wil je weten hoeveel een setje losse banden voor jouw auto kost? Of er nog bepaalde acties zijn? Of wil je gewoon advies over het gebruik van de juiste band? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en de laatste tarieven voor banden.

Contact
Terug naar nieuwsoverzicht