SEAT adviseert: Zo leg je de sneeuwkettingen om

17 februari 2017

Vanaf aanstaand weekend begint voor veel Nederlanders de wintersportvakantie, wat betekent dat tal van automobilisten de komende weken koers zetten richting de Alpen en Pyreneeën. Dat is meteen ook het moment om ervoor te zorgen dat je auto een winterbeurt heeft gehad en klaar is voor de kou, maar ook om zelf goed voorbereid te zijn. Want hoe leg je op het moment suprême eigenlijk je sneeuwkettingen om?

Sneeuwkettingen bevestigen. Het is makkelijk als je het al eens gedaan hebt, want zodra het nodig is “weten sommigen niet hoe het moet”, zegt Jose Luis Durán, ingenieur bij het technisch centrum van SEAT. Om te beginnen is het essentieel dat ze niet in de knoop zitten. Je doet de sneeuwketting achter het wiel, tilt de uiteinden van de binnenste ring omhoog en maakt ze aan elkaar vast aan de bovenkant van het wiel. Vervolgens trek je de ketting rond de voorkant, klikt hem dicht, maakt hem zo stevig mogelijk vast en verbindt de laatste schakels aan elkaar.

Kies voor goede kettingen. Vergewis je ervan welke kettingen bij de wielen van jouw auto passen. Je hebt ze in allerlei soorten: die met stalen schakels zijn duurzaam en sterk en zorgen voor goede grip op besneeuwde wegen, terwijl alternatieven van touw, een combinatie van staal en touw en de spinvormige kettingen ook goed presteren en makkelijker te bevestigen zijn. Denk eraan om de sneeuwkettingen pas om te doen als je al in de sneeuw bent, nooit eerder.

Peil alle vloeistoffen. De belangrijkste zijn olie, motorkoeling en ruitensproeiervloeistof, waarbij je er op moet letten dat je voor die laatste niet zomaar alles kunt gebruiken. Durán zegt zelfs dat “veel mensen water in het reservoir doen”, wat problemen kan veroorzaken als het vriest en er ijsvlekken op de ruit komen, of zelfs het mechanisme van de ruitenwissers vastvriest. Het beste kun je de daarvoor bedoelde vloeistof gebruiken.

Zet de airconditioning aan. Zo wordt de lucht binnen droog, zodat de ruiten niet beslaan. Dat gaat niet ten koste van een aangename temperatuur in de auto, zolang je de thermostaat maar goed instelt. Het is aan te bevelen om die op ‘AUTO’ te zetten, waardoor de compressor optimaal functioneert en je het brandstofverbruik tot een minimum beperkt.

Draag warme kleren. Ook kunnen dekens, jassen, mutsen en handschoenen van pas komen. Zorg verder voor een volle tank.

Rijd tot slot voorzichtig bij sneeuw en rem waar mogelijk af op de motor; rem ook alleen op rechte stukken en niet in bochten.

Terug naar nieuwsoverzicht