Nieuw lichtdesign voor ŠKODA ENYAQ iV

19 augustus 2020 grille bumper iv

Met de ENYAQ iV zet ŠKODA opnieuw een grote stap in het tijdperk van de elektrische mobiliteit. Ook voor de eerste volledig elektrische SUV van het Tsjechische automerk heeft ŠKODA voor een opvallend lichtdesign gekozen. Bij het model wordt de innovatieve Full-LED matrixkoplamptechniek gecombineerd met een aantrekkelijke designtaal. Petr Nevřela, hoofdontwerper op de afdeling exterieurverlichting bij ŠKODA, licht in een interview de highlights van de nieuwe ENYAQ iV-koplampen toe.

Met de ENYAQ iV introduceert ŠKODA zijn eerste productiemodel op basis van de modulaire elektrificatie-toolkit (MEB). Hoe is het ontwerp van de koplampen veranderd ten opzichte van de vorige modellen?

Petr Nevřela: “Bij de implementatie van de huidige designtaal van ŠKODA hebben we de koplampen van de SCALA- en KAMIQ-modellen en de nieuwe OCTAVIA al op consequente wijze doorontwikkeld. Bij alle modellen die we de afgelopen 18 maanden hebben gepresenteerd, zijn de koplampen over het algemeen vlakker, wat resulteert in een nog dynamischer effect. De KAMIQ voegt ook een eigen touch toe met de dagrijverlichting die aan de bovenzijde is aangebracht. Bovendien zijn er extra kristalelementen in het koplampontwerp verwerkt. Met de ENYAQ iV zetten we deze trend voort en verfijnen we specifieke details, zoals de nieuwe, sierlijke dagrijverlichting met subtiele ‘wimpers’ en de nieuwe zeshoekige vorm van de belangrijkste LED-modules. De nieuwe koplampen en achterlichten versterken het innovatieve karakter van de ENYAQ iV.”

Hoe lang duurt de ontwikkeling van nieuwe koplampen en achterlichten?

Nevřela: “Het ontwerpen van lichtunits is een dynamisch proces, waarbij we nauw samenwerken met onze collega’s die verantwoordelijk zijn voor het exterieurdesign en met het ontwikkelingsteam van de exterieurverlichting. We bespreken welke ideeën haalbaar zijn voordat we de uiteindelijke keuze maken. Al met al kan dit proces zes tot twaalf maanden duren.”

Wat inspireert u bij het ontwerpen van nieuwe koplampen en achterlichten?

Nevřela: “ŠKODA is er trots op dat de traditie van de Boheemse kristalkunst in zijn modellen wordt weerspiegeld en op een eigen manier wordt geïnterpreteerd. De nauwkeurige lijnen, de geometrische vormgeving en de uitzonderlijk heldere glasoppervlakken zijn fascinerend en bieden – afhankelijk van de lichtinval en de kijkhoek – steeds weer andere facetten. We kunnen dit gebruiken als basis om te experimenteren met lichteffecten, bijvoorbeeld met de driedimensionale achterlichten die worden verlicht met sierlijke lichtstroken.”

Welke eerste indruk geven de koplampen van de nieuwe ENYAQ iV?

Nevřela: “De verlichting van de ENYAQ iV is op het eerste gezicht vriendelijk en uitnodigend, terwijl de koplampen een zeer dynamische en moderne uitstraling hebben. Innovatieve LED-technologie onderstreept het duurzame karakter van onze eerste volledig elektrische SUV.”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.
Terug naar nieuwsoverzicht