ŠKODA Design: van traditie naar toekomst

26 november 2018

De volgende ontwikkelingsfase in de designtaal van ŠKODA beleeft zijn debuut in de ŠKODA SCALA. Het Tsjechische merk ondergaat een constante evolutie in plaats van een revolutie. Nu krijgt het DNA van ŠKODA nieuwe accenten door een verrassend samenspel van functie en emotie. Door ŠKODA ‘Simply Surprising’ genoemd, waarbij de focus ligt op vloeiende lijnen, dynamiek en emotie.

Met de doorontwikkelde designtaal wil ŠKODA meer klanten bereiken, vertelt ŠKODA Chief Designer Oliver Stefani. “Ons doel is dat klanten niet alleen een ŠKODA kiezen omdat onze modellen praktisch zijn, veel ruimte bieden en een uitzonderlijke prijs-prestatieverhouding hebben. Ze moeten zich ook aangetrokken voelen tot het ontwerp en een emotionele band met hun auto hebben.”

Realistische vingerwijzing

Bij de nieuwe designtaal van ŠKODA sprint het ontwerp van de grille direct in het oog. Voorzien van een opvallende zeshoekige vorm staat hij rechtop en heeft hij authentieke looks. Nieuw is ook het gebruik van de letters ŠKODA in zwarte kapitalen op de achterzijde in plaats van een logo. Uiteraard is de enorme interieurruimte gebleven. De karakteristieke tornado-lijn die langs de zijkant loopt en het uiterlijk visueel verlengt, benadrukt de sportiviteit en dynamiek van de auto. Gladde oppervlakken worden afgewisseld met kristalachtige elementen op de vlakke koplampen met heldere glazen en de vlijmscherpe L-vormige achterlichten.

De interieurs van de VISION X- en VISION RS-conceptstudies zijn volgens Oliver Stefani een realistische vingerwijzing naar de toekomst van ŠKODA’s nieuwe interieurdesigntaal. “De nieuwe kleuren en materialen onderstrepen ŠKODA’s nieuwe interieurambiance. Het interieurconcept, dat voor het eerst in de ŠKODA SCALA is te zien, markeert de start van de nieuwe emotionele en functionele identiteit van het merk.”

Inspirerende omgeving

De thuisbasis van ŠKODA Design is een historische villa uit 1890 in Mladá Boleslav. Het pand aan de rivier de Jizera in de regio Česana maakt nu deel uit van het moderne ŠKODA AUTO Technology Center, dat in 2008 naar Česana is verhuisd en in 2015 verder is uitgebreid. Hier worden onder leiding van Head of Exterior Design Karl Neuhold, ŠKODA Chief Designer Oliver Stefani, Head of Colour & Trim Andrea Jensen en Head of Interior and Color & Trim Design Norbert Weber, futuristische technologie en traditie gecombineerd in de idyllische omgeving van Mladá Boleslav die de creativiteit van het team bevordert.

Ook in Praag wordt dagelijks met passie aan het design van ŠKODA gewerkt. De designstudio in het hart van de Tsjechische hoofdstad ligt niet ver van de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het danshuis en het Žofín-paleis. De eerste ontwerpen voor toekomstige ŠKODA-modellen worden net als in Mladá Boleslav dus ook gecreëerd in een inspirerende omgeving van een oud stadscentrum.

Terug naar nieuwsoverzicht