ŠKODA ENYAQ iV: interieur ‘nieuwe stijl’ met individuele Design Selections

29 juli 2020

Met de ŠKODA ENYAQ iV, die op 1 september in Praag zijn wereldpremière beleeft, slaat ŠKODA op het gebied van interieurdesign nieuwe wegen in met zijn individuele Design Selections. De Design Selections vervangen de gebruikelijke uitvoeringen en kenmerken zich door natuurlijke, duurzaam geproduceerde en gerecyclede materialen. Norbert Weber, hoofd interieurdesign bij ŠKODA, licht in een video-interview het moderne interieurdesign van de ENYAQ iV en de highlights ervan toe.

De ENYAQ iV is de eerste ŠKODA op basis van de modulaire elektrificatietoolkit (MEB-platform). Welke wijzigingen heeft ŠKODA aangebracht in het interieur van dit geheel nieuwe model ten opzichte van een model met een verbrandingsmotor?

Norbert Weber: “De ENYAQ iV profiteert van de lange wielbasis van het MEB-platform, dat – in verhouding tot de carrosserieafmetingen – een uitzonderlijk ruim interieur biedt. Ook de vlakke vloer – waarbij de middentunnel ontbreekt die we bij voertuigen met verbrandingsmotor aantreffen – draagt hieraan bij. We hebben dit conceptuele kenmerk gebruikt om het interieur optisch nog ruimer te maken en een gevoel van nog meer ruimte te creëren. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het nieuwe dashboard, dat meerdere niveaus omvat.”

U heeft het over een nieuw interieurconcept voor de ENYAQ iV. Kunt u dit nader toelichten?

Weber: “Het nieuwe designconcept van de ENYAQ iV combineert maximale interieurruimte met een ‘loungegevoel’. In plaats van de gebruikelijke uitvoeringen en tal van opties bieden wij in de ENYAQ iV voor het eerst onze nieuwe Design Selections aan. Deze doen denken aan moderne leefomgevingen, met perfect op elkaar afgestemde kleuren en materialen. Daarnaast leveren we duidelijk gestructureerde optiepakketten met verschillende thema’s, waarbij voor alle modellen enkele afzonderlijke opties beschikbaar zijn. Dit betekent dat we klanten duidelijke en eenvoudige mogelijkheden bieden, die toch uniek zijn.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen bij het interieurdesign van de ENYAQ iV?

Weber: “Het ontbreken van een middentunnel biedt hierbij tal van mogelijkheden. Aan de voorzijde hebben we deze ruimte gebruikt voor een extra opbergvak onder de middenconsole, die meerdere niveaus beslaat. Dankzij de lange wielbasis profiteren de achterpassagiers van de extra ruimte voor de middelste zitplaats en van de bijzonder royale beenruimte op de buitenste zitplaatsen. Naast deze opmerkelijke hoeveelheid ruimte voor de passagiers biedt de ENYAQ iV ook een bagageruimte van 585 liter.”

Hoe zou u het interieur van de ENYAQ iV omschrijven?

Weber: “Harmonieus, luchtig, innovatief en duurzaam. Harmonieus dankzij de eenvoudige configuratie van de Design Selections en de themapakketten; luchtig dankzij het ruimteaanbod en het uitstekende ruimtegevoel; innovatief dankzij functies als het 13 inch centrale display en het nieuwe head-up display, inclusief augmented reality; en duurzaam dankzij het gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen.”

Welke nieuwe kleuren en welke nieuwe en duurzame materialen worden voor het eerst gebruikt in een auto?

Weber: “In één Design Selection-uitvoering is de stoelbekleding bijvoorbeeld gemaakt van 40% wol en voorzien van het Woolmark Company-keurmerk. De overige 60% van de bekleding bestaat uit polyester van gerecyclede PET-flessen. Deze stoelbekleding voelt uniek aan en zorgt voor een aangenaam zitcomfort. Een ander voorbeeld is het leder, dat op een bijzonder duurzame manier wordt bewerkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een extract van olijfboombladeren in plaats van chemicaliën voor het looien.”

Wat zijn volgens u de designhighlights van het interieur van de ENYAQ iV?

Weber: “Ik vind vooral de sierdelen die zich over de gehele breedte van de ENYAQ iV uitstrekken – van het dashboard tot de portierpanelen – erg fraai. Bovendien onderstrepen ze het gevoel van ruimte. Onder het centrale display verwijst het sierdeel naar de vorm van de ŠKODA-grille en dient het ook als rustpunt voor de hand die het touchscreen bedient. Het is omgeven door een bijzonder zacht materiaal dat door het gehele interieur loopt.”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Terug naar nieuwsoverzicht