CarPlay in iOS 13: tien handige verbeteringen

23 september 2019

Apple introduceerde CarPlay in 2014 en in de afgelopen vijf jaar zijn er al flink wat sprongen gemaakt. Zo kregen ontwikkelaars meer mogelijkheden, onder andere met de navigatie-apps met CarPlay en kun je makkelijker wisselen dankzij multitasking in CarPlay. Maar de update voor CarPlay in iOS 13 is groter dan ooit. Er zitten tien verbeteringen in CarPlay die voor iedere autobestuurder de moeite waard zijn.

1 Redesign voor het beginscherm

Het eerste wat opvalt als je een iPhone met iOS 13 voor CarPlay gebruikt, is dat het beginscherm er anders uit ziet. De achtergrond is nu lichtgrijs (of wit) in plaats van zwart en de statusbalk aan de zijkant is opnieuw ingedeeld. Drie recente apps staan nu links in het midden in plaats van bovenaan en helemaal linksboven zie je de tijd en je bereik. De knoppen om snel te wisselen tussen apps zijn een stukje groter geworden, waardoor dit prettiger is in het gebruik. Apple heeft ook aan de details gedacht, zoals de afgeronde hoeken. CarPlay ziet er daardoor een stuk moderner uit en is ook net wat eenvoudiger in het gebruik.

2 Nieuwe lichte modus

We noemden hem al even kort, maar deze verbetering is zo fijn dat hij een losse vermelding waard is. CarPlay krijgt namelijk ook een lichte modus. Via de nieuwe Instellingen-app op je CarPlay-scherm kun je wisselen tussen de lichte en donkere weergave. Deze lichte weergave geldt voor zowel het beginscherm als voor de standaardapps. Maar ook de andere CarPlay-apps hebben hier profijt van, want ook die veranderen mee in de weergave. Dit komt vooral van pas in de zomer, waar het extra contrast zorgt voor een betere leesbaarheid. Check ook onze screenshots van de lichte modus in CarPlay.

3 Nieuw Dashboard voor meerdere apps tegelijk

Eén van onze CarPlay wensen is het tonen van zowel je muziek als je navigatie in één scherm. In iOS 13 komt onze wens uit en Apple gaat zelfs een stap verder. Het CarPlay Dashboard is een nieuw scherm waar je zowel een kaartje en instructies van je navigatie als je muziek bekijkt. Je kan dus in één scherm je muziek pauzeren of naar een volgend nummer gaan en bekijken welke afslag je moet hebben. Het CarPlay Dashboard toont ook nog suggesties van Siri, bijvoorbeeld je volgende agenda-afspraak.

4 Vernieuwde Muziek-app

Apple heeft de Muziek-app onder handen genomen, waardoor deze er veel visueler uit ziet en daardoor ook prettiger is om te gebruiken in de auto. De app toont namelijk nu veel grotere albumcovers in bijvoorbeeld het Voor jou- en Ontdekken-tabblad. Je herkent daardoor beter je muziek. Ook in je bibliotheek vind je deze nieuwe weergave terug. Bovendien worden lijstjes ook veel mooier weergegeven, waardoor het bladeren door je muziek een stuk prettiger gaat.

5 Nieuwe Agenda-app

De belangrijkste nieuwe standaardapp voor CarPlay is de Agenda-app. Je ziet in de app in één oogopslag welke afspraken je hebt en kan daar vanuit navigeren of iemand bellen om te zeggen dat je wat later bent. De weergave is erg duidelijk, want na het openen van de app zie je direct een lijst van al je komende afspraken. De eerstvolgende afspraak verschijnt ook in het nieuwe Dashboard. Meer over de Agenda-app in CarPlay lees je in ons aparte artikel.

6 Vernieuwde Kaarten-app

Apple Kaarten krijgt in iOS 13 een update en ook in CarPlay heeft de app een nieuw likje verf gekregen. Je ziet nu altijd een kaart in beeld, ook als je zoekt naar locaties om je heen. Ook heb je de mogelijkheid om je aankomsttijd te delen via twee tikken op het scherm. Eigenlijk gaat alles een stuk eenvoudiger, van het zoeken van locaties tot het navigeren naar je favorieten. Ook komt er een nieuwe kruispuntweergave, maar of dat ook in Nederland werkt is nog maar de vraag.

7 Siri handiger en slimmer

Siri krijgt in CarPlay en aantal prettige verbeteringen. Zo neemt de assistent niet meer het hele scherm over als je hem oproept, want de bekende Siri-golven verschijnen alleen onderin beeld. Bovendien is er ondersteuning voor Hé Siri en toont de assistent handige suggesties in het Dashboard. Meer over de Siri-verbeteringen in CarPlay lees je in ons artikel.

8 Niet storen

Sinds iOS 11 heeft je iPhone een handige functie genaamd Niet storen tijdens het autorijden. Standaard wordt dit uitgeschakeld als je verbinding maakt met CarPlay, waardoor je dus ook tijdens het rijden meldingen kan krijgen van CarPlay-geschikte apps. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp, maar ook meldingen van de Herinneringen-app. In de nieuwe Instellingen-app van CarPlay kun je nu ook Niet storen tijdens het autorijden inschakelen, zodat je ook tijdens het gebruik van CarPlay geen meldingen krijgt.

9 Apps op iPhone en CarPlay onafhankelijk

Eén van de klachten over CarPlay is dat je iPhone minder bruikbaar is zodra je deze met CarPlay verbindt. Op het scherm van je iPhone wordt namelijk altijd dezelfde app getoond als op je CarPlay-scherm. Dit betekent dat als je de Muziek-app op CarPlay opent, ook de Muziek-app op je iPhone tevoorschijn komt. Je kan dan dus niet je iPhone in een houder zetten en bijvoorbeeld je favoriete navigatie-app tonen, terwijl je op CarPlay je muziek bedient. In iOS 13 kan dat wel, want de weergave op je iPhone en het CarPlay-scherm staan nu helemaal los van elkaar. Dat betekent dus ook dat de bijrijder de muziek kan uitkiezen op je iPhone terwijl jij kan blijven navigeren via je CarPlay-scherm.

10 Verschillende schermen

CarPlay gaat in iOS 13 ook soepeler om met verschillende schermen. Automakers kunnen systemen maken waarbij het CarPlay-scherm zichzelf dynamisch aanpast. Er is ook een optie voor automakers om extra informatie te tonen in bijvoorbeeld de HUD (head-up display) van je auto. Ook kan CarPlay zich aanpassen aan niet rechthoekige schermen. Hierdoor wordt CarPlay ook op deze schermen beeldvullend weergegeven.

Benieuwd geworden naar Apple CarPlay?

Klik dan op onderstaande button om contact op te nemen met De Waal Autogroep.

Klik hier om contact op te nemen

bron: https://www.iculture.nl/nieuws/carplay-verbeteringen-ios-13/

Terug naar nieuwsoverzicht