De auto van 600.000 metingen per seconde

1 april 2015 Fredmekken

De Waal Autogroep heeft een unieke Volkswagen Transporter geleverd die liefst 600.000 metingen per seconde maakt van de staat van het wegdek.

Afnemer is het Noord-Hollandse bedrijf Wegdekmeten.nl dat in opdracht van overheden, wegbeheerders en het bedrijfsleven het Nederlandse wegennet inspecteert op gebreken. Met behulp van de techniek van laser profiling kunnen tegelijkertijd verschillende soorten schades worden gemeten, zoals spoorvorming, langsvlakheid en rafeling.

De witte Volkswagen Transporter is gebouwd in de werkplaats van De Waal Autogroep in Culemborg. Het autobedrijf is gespecialiseerd in maatwerkoplossingen als het gaat om de in- en opbouw voor bedrijfswagens. Aan de voorbumper van de opvallende Volkswagen is een brede balk bevestigd waarin vijftien lasers zijn geïntegreerd. De metingen die daarmee worden gemaakt, worden uitgelezen door een softwarepakket. Op de auto zijn ook camera’s geïnstalleerd die beelden maken van de omgeving. Nadat ze zijn uitgelezen kunnen de verzamelde gegevens over de Nederlandse wegenkaart worden gelegd. Daarmee is één oogopslag te zien waar het wegdek precies slijtageplekken vertoont.

Kozijnen verven
Gewoonlijk gaat de inspectie van het asfalt met het blote oog. Veel beginnende problemen zijn op deze manier niet waarneembaar – het kwaad is dan al meestal geschied, zegt eigenaar Fred Mekken van Wegdekmeten.nl. Daarentegen krijgen gemeenten of provincies die hun wegen jaarlijks met laser profiling laten controleren veel eerder inzicht in de schade die langzaam aan het ontstaan is. Door in een vroegtijdig stadium in te grijpen, besparen ze flink op de uiteindelijke reparatiekosten.

Mekken: “Wij registreren kleine schades en geven aan wanneer de schade door de ondergrens van normeringen zakt. Vergelijk het met thuis:  het is ook beter om eens in de drie jaar je kozijnen te verven, in plaats van te wachten totdat ze zijn verrot.”

Gedurfde ondernemers
Mekken least de Volkswagen Transporter waarvan er in de hele wereld slechts een handjevol rondrijdt – in Europa is dit zelfs het enige exemplaar. De ondernemer kende De Waal Autogroep via een zakelijke relatie. De eerste gesprekken dateren van 2012. “De Waal Autogroep is een bedrijf dat denkt in oplossingen. Ze hebben eerst goed geluisterd naar wat ik wilde, en van daaruit zijn de gesprekken begonnen. Dat De Waal Autogroep akkoord is gegaan met de financiering en verzekering van de Volkswagen Transporter, geeft aan dat ze als gedurfde ondernemers hun nek uit hebben durven steken.”

Terug naar nieuwsoverzicht