Optellen naar de nieuwe Transporter: T5 (2003 – 2015)

14 april 2015 Volkswagen Transporter T5

Morgenavond, om 20.00 uur, onthult Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe Transporter, de alweer zesde generatie. De T5, het huidige model, stamt uit 2003. Hij onderstreepte zijn sterke eigenschappen door in 2004 direct de titel Internationale Bestelauto van het Jaar in de wacht te slepen.

Als in juli van dit jaar de allerlaatste T5 wordt gebouwd, is de totale Transporter-productie de 11 miljoen exemplaren gepasseerd. Een aanzienlijk deel daarvan vond en vindt zijn weg naar Nederlandse ondernemers. In ons land is de T5 al jaren de populairste in zijn segment. In 2014 was één op de vier verkochte bestelwagens in zijn klasse een T5.

Meer dan 100 smaken
De Transporter dankt zijn onverminderde populariteit als vanouds aan zijn veelzijdigheid. Er is inmiddels een bijna ontelbaar aantal carrosserievariaties. Met een korte of lange wielbasis, in drie verschillende hoogtes, als (luxe) personenbus, enkele cabine, dubbele cabine, met een laadbak… Ook een camper maakt nog altijd deel uit van het gamma.

Hoogstaande techniek
Waarin de T5 uitblonk en -blinkt: techniek. De krachtigste TDI-diesel schopte het – na de facelift in 2009 – tot 184 pk. Eveneens leverbaar: zaken als 4Motion-vierwielaandrijving, de DSG-automaat en bi-xenon-verlichting met LED´s. Ook de productie geldt als state-of-the-art. De zijpanelen van de T5 worden bijvoorbeeld uit één deel geperst.

Van Bulli tot eT
De T-serie van Volkswagen Bedrijfswagens viert dit jaar zijn 65e verjaardag, maar van pensioen is nog lang geen sprake. De conceptstudie Bulli hintte enkele jaren geleden al eens naar een hedendaagse MPV gebaseerd op de klassieke lijnen van de T1. En lang voordat het begrip ´autonome auto´ een hype werd, was daar de eT in 2011. Deze elektrische Transporter van de toekomst met zijn automatische rijfuncties toonde de toekomst voor veel koeriers en postbezorgers.

Leuk om te weten over de Volkswagen T5

  • Voor 30 tot 40 procent van de ZZP’ers (Zelfstandige Zonder Personeel) in Nederland geldt dat hun Transporter tevens hun privéauto is.

In 2014 werden in Nederland 5.578 Transporters verkocht (inclusief Multivans). In zijn eerste jaar, in 1950, waren dat er precies 180.

Terug naar nieuwsoverzicht