Elektrische auto’s – wat heb je allemaal?

8 september 2020

Op de Nederlandse automarkt verschijnen steeds meer auto’s met een elektromotor. Van volledig elektrisch, tot plug-in hybrides en mild-hybrides. Zo zijn de nieuwe Volkswagen Golf, de SEAT Leon en ŠKODA OCTAVIA leverbaar als mild-hybride varianten en kun je met bijvoorbeeld de Audi A6 en de ŠKODA SUPERB sinds kort ook stekkeren door de PHEV-varianten.

Wanneer is een auto ‘elektrisch’?

Dit is maar net hoe je er zelf naar kijkt. De één noemt een auto elektrisch wanneer er een elektromotor is die helpt met de aandrijving, de ander noemt het pas elektrisch als er alleen maar een elektromotor is, zonder een verbrandingsmotor. Hieronder lichten we toe wat voor EV’s (Electric Vehicles) er allemaal zijn.

BEV – volledig elektrisch

BEV staat voor ‘Battery Electric Vehicle’. Dat betekent dat er bij deze elektrische auto geen brandstofmotor bij komt kijken. Hij is dus volledig elektrisch met een groot accupakket. Een BEV is uitstootvrij.

De power voor de elektromotor haal je uit bijvoorbeeld een laadpaal aan huis, in de straat, een snellader langs de snelweg of een laadzuil op je werk. De Audi e-tron, Volkswagen ID.3 en ŠKODA ENYAQ iV zijn enkele voorbeelden van BEV’s.

Lees ook: Hoe optimaliseer ik de actieradius van mijn elektrische auto?

PHEV – Plug in hybride

Ook met een PHEV kun je ‘stekkeren’. De elektromotor van zo’n Plug-in hybride is ondersteunend aan een brandstofmotor. Dat kan diesel of benzine zijn. Vooral in de stad heeft zo’n PHEV grote voordelen omdat je dan veel kleine stukjes rijdt en tijdens het afremmen de accu weer verder kunt opladen. Doorgaans kun je tot zo’n 60 kilometer volledig elektrisch rijden met een Plug-in hybride.

De accu van een PHEV laad je op dezelfde manier op als bij een volledig elektrisch auto, dus door middel van een laadsnoer. Door deze techniek is dit de hybridevorm met de laagste gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer.

De ŠKODA SUPERB iV, de Volkswagen Golf GTE en de Audi A6 55 TFSI e quattro zijn enkele voorbeelden van PHEV’s.

Bekijk ook deze video over de ŠKODA SUPERB iV.

MHEV – Mild hybride

Mild hybride motoren zijn geïntroduceerd om verbrandingsmotoren nóg zuiniger te maken met behulp van relatief simpele én betaalbare technieken. De kleine elektromotor is een hulpmiddel voor de verbrandingsmotor, deze heeft een assisterende rol. Zo kun je makkelijk snel accelereren, win je energie terug bij het remmen en verbruik je minder brandstof.

In ons modellengamma vallen onder andere de nieuwste SEAT Leon, ŠKODA OCTAVIA en Volkswagen Golf in deze categorie hybride motoren.

HEV

De Hybrid Electric Vehicle heeft net zoals de PHEV en MHEV een verbrandingsmotor en een elektromotor. Deze auto hoeft niet te worden opgeladen met een laadkabel zoals de PHEV maar kan wel stukken volledig elektrisch rijden, terwijl de MHEV dat niet kan. De elektromotor en verbrandingsmotor in een HEV werken slim samen om voor een lager brandstofverbruik te zorgen. Als bestuurder hoef je daar niet over na te denken. De techniek regelt het zelf. Tijdens het uitrollen en afremmen wordt er energie opgewekt en bij kortere afstanden of acceleratie wordt deze energie weer gebruikt. Zo kun je stukjes uitstootvrij rijden en ben je bij stoplichten soepel en vlot weg.

Terug naar nieuwsoverzicht