Slimme technologie waar je wat aan hebt: de nieuwe Passat

2 juni 2014 Volkswagen Passat

Deze zomer presenteert Volkswagen de nieuwe Passat. De levering start in het najaar. Hoewel het nieuwe model lichter is dan zijn voorganger, zit hij bomvol nieuwe technologieën die het rijden comfortabeler, veiliger en makkelijker maken. Concrete zaken die de Passat het wachten waard maken zijn het digitale dashboard, het head-up display, online entertainment, de nieuwste assistentiesystemen én aandrijflijnen die rijplezier koppelen aan maximale zuinigheid.

De nieuwe Passat (generatie 8) maakt gebruik van Volkswagens flexibele MQB-platform. Mede daardoor is het nieuwe model tot 85 kg lichter dan zijn voorganger. Met de vermindering van andere weerstandsfactoren zorgt dat voor aanzienlijke verbruiksdalingen.

Dashboard voor de veelrijder
De nieuwe Passat wordt als eerste Volkswagen leverbaar met een ‘digitaal instrumentarium’, het Active Info Display dat haarscherp weergeeft wat de bestuurder wenst; denk aan navigatiekaarten, actuele snelheid, toerental én aan infotainmentfuncties die voorheen op een apart scherm werden getoond. Ook nieuw: het head-up display dat belangrijke informatie direct in het blikveld van de bestuurder projecteert. Waarschuwingsmeldingen komen zo sneller door en dat verkort de reactietijd. Het beeld is haarscherp – ook bij fel zonlicht.

Infotainment van de volgende generatie
De nieuwe Passat komt er met vijf infotainmentsystemen met (kleuren)aanraakscherm, waarvan twee met navigatie. Zelfs het basissysteem kan al ‘externe’ muziek afspelen via de Aux-aansluiting of SD-kaartlezer. Met Mirrorlink zijn Android-telefoons aan de Passat te koppelen; speciale apps bieden dan online mogelijkheden. Car-Net biedt online functies als real-time weer- en verkeersinfo zónder smartphone. Leuke noviteit: middels een tablet en een app kunnen zelfs de achterpassagiers het infotainmentsysteem bedienen.

Assistentie in alle omstandigheden
Ook qua veiligheid zet de nieuwe Passat de toon. Side Assist inclusief Rear Traffic Alert herkent voertuigen in de ’dode hoek’. Bij achteruit uitparkeren signaleert het systeem naderend verkeer en remt er indien nodig voor. De Fileassistent houdt de Passat bij filerijden tussen de lijnen en zorgt voor voldoende afstand tot voorliggers. Emergency Assist brengt de auto veilig tot stilstand zodra er geen activiteit van de bestuurder meer is.
Front Assist helpt kop/staartbotsingen voorkomen met hulp van een radarsensor. City Emergency Braking ‘ziet’ tot 65 km/h voertuigen en nu ook voetgangers voor de auto die mogelijk gevaar lopen. Na waarschuwingen volgt indien nodig een autonome remingreep.

De nieuwe Passat wordt leverbaar met Progressive Steering, een stuursysteem met variabele overbrenging: comfortabel en licht in stadsverkeer en direct/precies op snelle bochtige trajecten.  Optioneel is LED hoofdverlichting, desgewenst in combinatie met Dynamic Light Assist: met grootlicht rijden zonder tegenliggers te verblinden.

Wereldprimeur: Trailer Assist
De nieuwe Passat helpt de bestuurder actief. Zo is hij te leveren met Area View dat de directe omgeving van de auto zichtbaar maakt op het display. Het systeem ‘herkent’ nu ook obstakels en is heel handig bij bijvoorbeeld in-en uitparkeren. Park Assist maakt het nu ook mogelijk om semi-automatisch voorwaarts in te parkeren (voorheen alleen achteruit).
Wereldprimeur Trailer Assist maakt manoeuvreren met aanhangers tot kinderspel. De rijrichting wordt bepaald door de verstelknop van de spiegels als ‘joystick’ te gebruiken. Als die richting definitief is, neemt de Passat de besturing over. De bestuurder kan altijd zelf ingrijpen. Easy Close is leverbaar voor de nieuwe Passat Variant. Door met de sleutel op zak van de auto weg te lopen, sluit en vergrendelt de achterklep automatisch. Ook de andere portieren gaan dan op slot.

De krachtigste tweeliter diesel ter wereld
Een nieuwe 2.0 TDI biturbo is met 176 kW/240 pk de sterkste viercilinder diesel ooit van Volkswagen. In de Passat verbruikt hij circa 5,0 l/100 km. De Passat komt er ook als Plug-in hybride. Een 1.4 TSI-benzinemotor werkt samen met een elektromotor. Zo is 50 km vol-elektrisch rijden mogelijk.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe Passat? Laat uw gegevens achter en u ontvangt updates over de nieuwe Volkswagen Passat.

Houd mij op de hoogte
Terug naar nieuwsoverzicht