Tips tegen beslagen autoruiten

23 oktober 2019

De tijd van beslagen autoruiten is weer aangebroken. Niet alleen zijn beslagen autoruiten erg vervelend, het kan bovendien levensgevaarlijk zijn. U stapt in de auto en start de motor, maar na een paar minuten zijn de ruiten beslagen en ziet u nog steeds bijna niets! Hieronder staan een aantal nuttige tips om beslagen autoruiten te voorkomen:

Beslagen ruiten? Reinig de ramen van uw auto óók aan de binnenzijde

Vuil aan de binnenkant van de ruit geeft watermoleculen meer kans om de ruit te condenseren. Maak de ruit aan de binnenzijde regelmatig grondig schoon met een glasreiniger die geen residu achter laat op de voorruit.

Lucht uw auto regelmatig

Zet op een droge en zonnige dag de ramen een paar uur iets open. Zo krijgt vocht in het interieur de kans de auto op een natuurlijke wijze te verlaten. Tijdens het rijden kunt u natuurlijk ook de ramen iets open zetten, met de kachel op warm zodat de vochtige lucht uit de auto kan ontsnappen. Zet de luchtinlaat van het kachel systeem niet op recirculatie maar op lucht van buiten.

Ventileer op een slimme manier

‘s Ochtend een eeuwigheid wachten tot de waas van condens is verdwenen? U zult sneller weg kunnen rijden wanneer u de airco en verwarming (blower) van uw auto op de juiste manier gebruikt. Als u in de auto stapt en de ramen zijn nog niet beslagen, beslaan deze vaak pas wanneer u de ventilator aanzet. Vaak helpt het gewoon even om de ventilator eerst even naar de voeten te laten blazen en dan pas op de voorruit, zodat eventuele vochtige lucht niet direct op de voorruit neerslaat. Zet daarna uw blower op de hoogst mogelijke stand en laat deze nadat de ramen schoon zijn minimaal op stand 2 staan.

Airco in de winter

Zowel ‘s zomers als ‘s winters* blaast de airco zeer droge lucht in de auto. Maak hier gebruik van als u de ruiten wilt ontwasemen! Uw airco slim gebruiken kan voorkomen dat u beslagen ruiten krijgt. De airco trekt vocht uit de lucht en dit gaat in de lamellen van de verdamper zitten. De volgende keer dat u de auto pakt, is dit vocht wellicht nog deels aanwezig, door dit vocht heeft u binnen de kortste keren beslagen ruiten. Zorg er dus voor dat u dat voorkomt, schakel ruim 5 minuten voordat u arriveert de airco uit (zodat de verdamper kan opdrogen) en laat de aanjager minimaal op stand 2 staan.

Vochtvreter

Plaats eventueel een vochtvreter in de auto om het meeste vocht uit de auto te halen, let wel op bij een open vochtvreter dat het zout niet op de bekleding komt, dit zorgt namelijk voor vervelende vlekken. Er zijn vochtvreters in zak die zeer goed bruikbaar zijn.

Schoonhouden

Het goed schoonhouden van de ventilatie openingen aan de buitenzijde van de auto zorgt ook voor een goede werking van het ventilatiesysteem. Oude bladeren in de luchtinlaat van het ventilatie systeem zorgt ook voor veel vocht.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Direct contact

 

*Beneden de 4 ºC werkt de airco in een personen auto niet, reden hiervoor is dat de verdamper anders bevriest.

Terug naar nieuwsoverzicht