Toekijken hoe je Volkswagen zichzelf parkeert

6 januari 2015 Volkswagen Automatisch Parkeren

Computers en auto’s smelten steeds meer samen. De mogelijkheden die dit op korte termijn biedt, laat Volkswagen zien op de CES in Las Vegas, de belangrijkste elektronicabeurs ter wereld. Het spectrum van de innovaties van Volkswagen reikt van handgebaarbediening tot draadloos opladen en volautomatisch autonoom parkeren.

Volkswagen is voor het eerst aanwezig op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Om te beginnen met de Golf R ‘Touch’. Dit studiemodel heeft allerlei functies die je kunt bedienen met handgebaren die worden opgemerkt door speciale camera’s. Ofwel: een zeer intuïtieve bedieningsmethode die ook nog eens veel schakelaars overbodig maakt.

Het laden van de toekomst
Met automatisch inductief laden wordt het laden van elektrische Volkswagens als de e-Golf veel makkelijker: de auto parkeert zichzelf boven een ‘laadplaat’ waarna het draadloze laadproces start. ‘Charge Check’ toont via de LED-knipperlichten in de buitenspiegels of de accu’s vol zijn (ononderbroken verlicht) of nog laadtijd nodig hebben (pulserend).
Volkswagens ‘e-Station Guide’ geeft aan waar laadstations te vinden zijn, welke laadapparatuur aanwezig is en wat de betaalopties zijn. Deze gids wordt continu geüpdatet door gebruikers. Elk nieuw laadpunten is zo snel vindbaar.

Smartphone wordt autosleutel
Een andere nieuwe functie die Volkswagen in Las Vegas presenteert is de ‘Digitale Sleutel’. Die maakt van een smartphone of smartwatch de autosleutel, waardoor ook anderen (geautoriseerd) toegang kunnen krijgen tot de auto, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Parkeren van de toekomst: e-Valet parking
Al sinds 2007 helpen Volkswagens hun bestuurders met parkeren via Park Assist. In Las Vegas laat Volkswagen ‘Trained Parking’ zien. Hierbij herkent de auto een parkeerplaats die eerder is gebruikt, en kan er zichzelf daarna volledig automatisch inparkeren.
In een volgende ontwikkelfase hoeft de bestuurder niet eens meer in de auto te zitten bij het parkeren. Hij of zij kan van een afstandje toekijken hoe de auto zichzelf parkeert. De smartphone kan worden gebruikt als afstandsbediening.

Terug naar nieuwsoverzicht