ŠKODA zet een stap voorwaarts in design met de ENYAQ iV

13 augustus 2020 SKODA Enyaq iV

ŠKODA presenteert op 1 september 2020 in Praag zijn eerste volledig elektrische SUV, de ŠKODA ENYAQ. De emissievrij rijdende auto markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de Tsjechische autofabrikant en daarom zet het merk met de ENYAQ iV ook een stap voorwaarts op het gebied van design. De elektrische ŠKODA combineert emotionele lijnen en evenwichtige, dynamische proporties met een royaal interieur en een duurzame én leuke rijervaring. Karl Neuhold, hoofd exterieurdesign bij ŠKODA, legt de unieke ontwerpkenmerken van de ENYAQ iV uit in een video-interview.

De ENYAQ iV is de eerste ŠKODA die is gebaseerd op het MEB-platform. Hoe is de designtaal van ŠKODA geëvolueerd?
Karl Neuhold: Met de ENYAQ iV bouwen we opnieuw voort op de emotionele ŠKODA-designtaal die kenmerkend is voor de SCALA, de KAMIQ en de nieuwe OCTAVIA. De ENYAQ iV heeft ook sculpturale lijnen, heldere oppervlakken en elementen die geïnspireerd zijn op Boheemse kristalkunst. Zijn verhoudingen verschillen echter van die van onze andere SUV-modellen. De ENYAQ iV heeft een kortere voorkant en een extra lange daklijn. Dit zorgt voor een zeer dynamische look en het design transformeert de auto in een spreekwoordelijke ‘spaceshuttle’.

Hoe zou u het design van de eerste ŠKODA die als puur elektrische auto werd ontwikkeld, in het kort omschrijven?
Neuhold: Het design van de ENYAQ iV is vooruitstrevend, evenwichtig en zelfverzekerd. De nieuwe proporties zorgen voor een bijzondere dynamiek en een ruim interieur. Zijn grote wielen en bodemvrijheid geven hem de krachtige uitstraling van een SUV.

Wat beschouwt u als het hoogtepunt van het ontwerp van de ENYAQ iV?
Neuhold: Absoluut de voorkant. We leggen bewust de nadruk op de kenmerkende ŠKODA-grille op onze elektrische modellen, aangezien dit een direct herkenbaar kenmerk van ons merk is. Bij de ENYAQ iV is hij verder naar voren en meer rechtop geplaatst, wat de krachtige uitstraling versterkt. Bijzonder in het oog springen ook de full-LED matrixkoplampen en de dagrijverlichting.

Wat zijn de belangrijkste verschillen in het exterieurontwerp tussen een op het MEB-platform gebaseerde elektrische auto en een model met verbrandingsmotor?
Neuhold: De verschillen zijn onder meer de hoogte van de auto en de overhangen voor en achter. Om ruimte te besparen zijn de accu’s in de voertuigbodem geïntegreerd, waardoor de carrosserie iets hoger wordt. De langere wielbasis maakt dit echter visueel goed. De afzonderlijke componenten van de elektrische aandrijving nemen minder ruimte in beslag dan bij een conventionele verbrandingsmotor, waardoor kortere overhangen voor en achter mogelijk zijn. De carrosserie van de ENYAQ iV is meer langwerpig en extreem aerodynamisch, wat een positief effect heeft op het elektrische bereik. De cw-waarde vanaf 0,27 is indrukwekkend voor een SUV met deze afmetingen.

Wat maakt volgens u de ENYAQ iV een echte ŠKODA?
Neuhold: De ENYAQ iV belichaamt alle sterke punten van ŠKODA in één auto en is een belangrijke stap naar een duurzame toekomst voor ons merk. Hij combineert ruimtelijkheid, veelzijdigheid en biedt verrassende en slimme features. Hij is zowel geschikt voor gezinnen als mensen met een actieve levensstijl. De actieradius bedraagt maximaal 500 kilometer* volgens de WLTP-cyclus, waardoor deze praktische, volledig op elektriciteit rijdende SUV perfect geschikt is voor dagelijks gebruik.

Terug naar nieuwsoverzicht