Skoda Elroq proefrit hero mobiel

13 juni 2025

Zo verwijder je vogelpoep veilig van je auto

Het is de schrik van menig automobilist: vogelpoep op je auto. Te lang laten zitten, is niet slim. Wat wél slim is, lees je hier.  

Het late voorjaar en de vroege zomer zijn de vervelendste tijden als het om vogelpoep op je auto gaat. Vogels eten in deze periode vaak (rode) besjes. Dit zorgt ervoor dat de chemische samenstelling van hun uitwerpselen zuurder is dan normaal.   

Vogelpoep op je auto is dus behalve vies ook schadelijk voor de lak. Hoe sneller je het verwijdert, hoe beter. De kunst is om dit te doen zonder beschadigingen aan de lak toe te brengen. Dat lijkt simpel, maar vergis je niet, het vergt meer aandacht dan je denkt.  

Waarom vogelpoep slecht voor de lak is  

Vogelpoep bevat agressieve zuren die binnen no-time de blanke laklaag kunnen aantasten. Vooral in de zomer, op een warme dag met veel zonneschijn, kunnen de uitwerpselen hardnekkig inbranden. Het gevolg als je niks doet? Doffe plekken of zelfs blijvende lakschade! Niet achteroverleunen, maar snel handelen dus.  

Met de volgende 4 stappen, verwijder je de vogelpoep veilig van je auto.    

1. Niet wrijven! 

Gebruik nooit een droge doek of je mouw om de poep weg te vegen. Je werkt dan het zand en grit in de lak – krassen gegarandeerd. 

2. Week het in 

Leg een nat keukenpapiertje of beter nog, een vochtige microvezeldoek op de vogelpoep en laat dit een paar minuten weken. Gebruik lauwwarm water en eventueel een klein beetje autoshampoo of een speciale vogelpoep-verwijderaar. 

3. Zachtjes afnemen 

Als de poep zacht is geworden, veeg je het voorzichtig weg met een zachte doek. Een microvezeldoek heeft weer de voorkeur, maar dat hoeft niet. Veeg in dezelfde richting en let op dat je niet te veel druk  uitoefent op de lak.  

4. Naspoelen en controleren 

Spoel de lak goed af met water en controleer of er lakschade is ontstaan. Zie je een doffe plek? Dan kun je die eventueel met een licht polijstmiddel bijwerken.  

‘Noodkit’ 

Škoda-rijders zijn net even slimmer en houden een ‘noodkit’ in de auto. Dat klinkt zwaarder dan het is; een flesje water en wat (zacht) keukenpapier zijn voldoende. Of vul een kleine sprayfles met verdunde autoshampoo of vogelpoep-verwijderaar. Op die manier kun je snel handelen, ook als je terugkomt van boodschappen doen en je auto onder de vogelpoep op het parkeerterrein aantreft.  

Met zorg samengesteld

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.