Header mobiel

Great minds lease a bike

Lease a Bike

Net als meer dan 20.000 bedrijven en 100.000 medewerkers bewust kiezen voor de leasefiets? Met Lease a Bike regel je gratis en snel een fietsplan. Via de nieuwe fietsregeling hebben je werknemers de keuze uit een breed scala aan fietsen. Van een e-bik, racefiets, bakfiets tot speed-pedelec. Als werkgever bied je kosteloos een fietsregeling aan en bepaal je zelf of je een bijdrage doet. Eventuele bijdragen vallen buiten de WKR en jouw medewerker kan de leasekosten volledig uitruilen met zijn/haar brutoloon. Dat levert een bruto-netto voordeel op tot wel 80%, inclusief de overname van de fiets aan het eind van de looptijd. 

Dankzij het volledig digitale en geautomatiseerde platform van Lease a Bike kost de uitrol in samenwerking met De Mobiliteit voor Morgen van een zakelijk fietsplan amper tijd. Hieronder vind je alles wat je moet weten van een fietsplan van Lease a Bike. Je vindt ook alle mogelijkheden en informatie terug via de whitepaper van Lease a Bike. Download 'm eenvoudig en lees deze in alle rust op een ander moment. Als werknemer wil je natuurlijk ook weten wat er voor jou in zit. Hier kan je terugvinden hoe het in zijn werk gaat en hier kan je terugvinden welke voordelen er voor jou aan zitten. 

De nieuwe regelgeving in het kort

Geen omslachtige werkkostenregeling (WKR), maar een heldere wetgeving die iedereen blij maakt. De werkgever én de werknemer. Een fiets van de zaak aanbieden is dankzij de nieuwe wetgeving duidelijk en eenvoudig. Bovendien kan het kosteloos! Hoe werkt dat dan? 

 • Werkgever gaat het leasecontract aan en stelt de fiets ter beschikking aan de werknemer;
 • Werknemer betaalt 7% bijtelling over de waarde van de fiets;
 • Werknemer betaalt altijd de 7% bijtelling, ook indien de volledige kosten voor zijn rekening zijn; 
 • Eventuele bijdrage van de werkgever valt altijd buiten de Werkkostenregeling;
 • Werknemer kan de leasekosten betalen door het vrijwillig uitruilen van brutoloon, de zogeheten "Cafetaria-regeling";
 • Werkgever mag géén kilometervergoeding uitkeren voor de dagen waarop de werknemer met de leasefiets naar werk komt. Voor de overige dagen blijft de reguliere reiskostenvergoeding van kracht. 

Gratis whitepaper over Lease a Bike

Wil je alle mogelijkheden van Lease a Bike rustig kunnen doornemen? Ga dan voor de whitepaper van Lease a Bike. Hierin staat alles wat je moet weten voordat je begint met de fietsregeling. Laat jouw gegevens achter en ontvang direct de whitepaper in je mailbox.

download_whitepaper_lease_a_bike

Zo werkt het fietsplan voor werkgevers

Meld je aan

Registreer je bedrijf binnen 5 minuten. Na je registratie voeren wij een kredietcheck uit. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur een reactie. Na goedkeuring ontvang je de voorwaarden die digitaal getekend kunnen worden. Vervolgens krijg je toegang tot ons online platform. 

Bepaal de voorwaarden

Jij bepaalt de voorwaarden. Wie neemt de kosten voor de fiets op zijn rekening? Het bedrijf? De werknemer? Of eventueel samen? Deel de registratielink met je werknemers. Je werknemers kunnen zich registreren via deze link. 

Stap op de fiets

Jij behoudt de volledige controle: elke registratie moet vooraf goedgekeurd worden. Dit doe je met één eenvoudige klik. Jouw werknemer gaat naar de fietsenwinkel. De rest verloopt automatisch via het platform. 

Administratie

Geen nood, wij hebben dit voor jou geregeld. Een real-time overzicht op ons digitale platform geeft jou altijd inzicht en alle benodigde informatie voor jouw loonadministratie.

IMG_8561
IMG_8601

Zo werkt het fietsplan voor werknemers

Registreren

Meld je aan via de link van jouw werkgever. Nadat je registratie is goedgekeurd, ontvang je jouw persoonlijke bestelcode per mail. 

Zoek je fiets uit

Met jouw persoonlijke bestelcode zoek je jouw fiets uit bij een lokale Lease a Bike-fietsenwinkel. 

Akkoord met spelregels

Bij een fietsregeling horen ook spelregels. Dat zijn afspraken die jouw werkgever met je maakt. Je ondertekent de digitale gebruikersovereenkomst als je jouw fiets uitkiest in de winkel. 

Stap op de fiets

Als de fietsenwinkel de fiets op voorraad heeft, krijg je hem meteen mee naar huis. Verzekering en het onderhoudspakket zijn geregeld. 

Werkgever investeert:

 • Extra secundaire arbeidsvoorwaarden
 • In combinatie met een leaseauto
 • Deel van mobiliteitsbudget

Gedeelde investering:

 • Werkgever en werknemer bepalen verdeling in kosten
 • Vaste bijdrage per maand

Werkgever faciliteert:

 • Leasebedrag wordt verrekend met brutoloon
 • Fiscaal voordeel tot wel 80%

Bereken jouw voordeel via Lease a Bike

Via onderstaande calculator van Lease a Bike bereken je eenvoudig het maandbedrag en wat je voordeel is ten opzichte van het kopen van een fiets.

Fietsen maakt gezonder en gelukkiger

Bewegen is gezond en daarmee is fietsen dus ook gezond. Fietsen heeft een positief effect op de fysieke en geestelijke gezondheid. Het is daarom ook de voornaamste reden waarom werknemers uiteindelijk op een fiets van de zaak stappen. 

Voordelen voor werkgevers

 • Vitalere en fittere werknemers
 • Verhoging loyaliteit werknemers
 • Duurzame keuze
 • Kosteloos en buiten de WKR
 • Minimale administratie
 • Besparing auto- en parkeerkosten

Voordelen voor werknemers

 • Minimaal 25% fiscaal voordeel
 • Gespreid betalen
 • All-in service, onderhoud & verzekering
 • Elk type fiets & merk
 • Vast laag maandbedrag via brutoloon
Fleetsales_card_hoofdmenu

Onze mobiliteitsexperts

Wil je aan de slag gaan met Lease a Bike? Of wil je meer informatie over de fietsregeling? Kom dan in contact met de mobiliteitsexperts van De Mobiliteit voor Morgen. Zij geven antwoord op al jouw vragen en denken graag mee over de mobiliteitsvraagstukken waar je mee zit. 

Adviesgesprek aanvragen

Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in, een van onze medewerkers zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Veelgestelde vragen werkgever

Zijn er kosten verbonden aan de leasefietsregeling?

Nee, je kan als bedrijf de fietsregeling kosteloos aanbieden aan je collega's.

Wat gebeurt er met de fiets bij vroegtijdige uitdiensttreding?

Wanneer een medewerker van het bedrijf met een actief leasecontract uit dienst gaat, treden de afspraken die in het addendum staan in werking. Dit document sluit iedere werknemer af, nog voordat de leasefiets uitgekozen mag worden. Wij leveren een voorbeeld voor een addendum aan. Hierin staat bijvoorbeeld dat de collega die uit dienst gaat, de resterende leasetermijnen netto moet afbetalen. In deze constructie betaalt je bedrijf de resterende termijnen af aan de leasemaatschappij. Als je bedrijf deze voorwaarde niet wil opnemen, faciliteren wij voor het bedrijf waar je werkt drie opties om jouw risico zo klein mogelijk te houden: 

 • De collega die uit dienst gaat, betaalt de resterende leasetermijnen af (zonder service- en verzekeringskosten)
 • De collega die uit dienst gaat, kan het bestaande leasecontract laten overnemen door een collega binnen het bedrijf. 
 • De collega die uit dienst gaat, kan het bestaande leasecontract meenemen naar een ander bedrijf, die reeds is aangeschoten of bereid is zich aan te sluiten. 
Wat gebeurt er met de netto woon-werk kilometervergoeding?

De leasefiets mag altijd in combinatie met de leaseauto, openbaar vervoer en de netto woon-werk kilometervergoeding worden aangeboden. Voor de dagen en/of kilometers dat zij met de auto of het openbaar vervoer reizen mag de werkgever de kilometervergoeding blijven uitkeren. Echter, voor de afgelegde kilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht meer op de onbelaste kilometervergoeding. Belangrijk is dat de werkgever deze verdeling aannemelijk kan maken, eventueel in overleg met de belastinginspecteur.

Hoe regel ik de administratie?

Om je de hele rit te ondersteunen, hebben we een digitaal platform ontwikkeld waar je gratis gebruik van kunt maken. Hierin kun je alle processen regelen en alle partijen (het bedrijf waar je werkt, alle werknemers én de fietsenwinkel) laten samenkomen om alles te regelen. Zo is ook de administratie een makkie: je kunt het meeste regelen met één druk op de knop. Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar bij vragen over het platform, zodat jij zorgeloos de leasefietsregeling in kunt. 


 

Valt het binnen de werkkostenregeling?

Nee, alle bijdragen van de werkgever voor een leasefiets vallen buiten de werkkostenregeling (WKR).

Wat gebeurt er met de fiets na 36 maanden?

Na 36 maanden krijgt de medewerker de eerste mogelijkheid om de fiets over te nemen voor de op dat moment geldige waarde in het economische verkeer (circa 20% van de aanschafprijs). Drie maanden voor het einde van het leasecontract ontvangt de medewerker hier meer informatie over. Het overname aanbod ontvangt de medewerker 6 weken voordat het contract afloopt. Als de medewerker ervoor kiest de fiets over te nemen, betalen ze de overnameprijs rechtstreeks aan Lease a Bike. De medewerker kan er ook voor kiezen om de fiets kosteloos in te leveren. 

Veelgestelde vragen werknemer

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij je inkomen. Daarna wordt hierop loonheffing ingehouden. Deze bijtelling staat ook op je loonstrook. 

Voorbeeld:
Stel, de nieuwprijs van jouw gekozen fiets bedraagt € 2.500 en de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 (maanden), kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald. Als je dit dan weer doorrekent, komt die extra belasting neer op € 5 per maand.

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Ons doel is zoveel mogelijk te ontzorgen. Daarom voorzien we jouw fiets standaard van een allrisk-verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Daarbij kun je kiezen voor vier extra onderhoudspakketten tegen een scherp tarief:

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
 • Speed pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag. Binnen het onderhoudspakket vallen onderhoudsbeurten, reparaties en servicewerkzaamheden die zijn veroorzaakt door slijtage (inclusief de banden).

Welke merken en type fietsen doen mee?

We bieden alle soorten fietsen aan, dat zijn wel over 350+ merken! Van e-bike tot omafiets en van mountainbike tot elektrische bakfiets.