Lease a Bike

Sportief en milieuvriendelijk

Lease a Bike

De leasefietsregeling in samenwerking met De Mobiliteit Voor Morgen

De leasefiets

Naast een auto kunt u bij De Waal Autogroep ook een leasecontract afsluiten voor een fiets. Fietsen is goed voor de fysieke en geestelijke gezondheid en daarnaast ook nog eens goed voor het milieu.

Lease a Bike

Fietsregeling

Met een fietsregeling via Lease a Bike kunt u alle typen fietsen leasen. Stadsfietsen, e-bikes of bakfietsen, zolang er maar (deels) zelf getrapt moet worden.

Als werkgever kunt u zelf bepalen wat u doet met de leasekosten van de fiets. De werknemer kan zelf betalen voor de fiets, u kunt de kosten delen met uw werknemer of ervoor kiezen om alle kosten op u te nemen.

Voordelen voor de werknemer

Met de cafetariaregeling valt er voor de werknemer ook een fiscaal voordeel te behalen. Het brutoloon wordt hiermee tijdelijk verlaagd, waardoor de werknemer minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat leasefietsen ook onder de bijtellingsregeling vallen. Voor leasefietsen geldt een bijtellingspercentage van 7%.

Lease a bike

Leasescenario 1

Werkgever investeert

 • Extra secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Te combineren met een leaseauto
 • Deel van het mobiliteitsbudget

Leasescenario 2

Gedeelde investering

 • Werkgever en werknemer bepalen verdeling in kosten
 • Vaste bijdrage per maand

Leasescenario 3

Werkgever faciliteert

 • Leasebedrag wordt verrekend met het brutoloon
 • Fiscaal voordeel van 25% - 40%
Lease a bike

Voordelen voor de werkgever

 • Duurzaamheid. Een fiets is ruim 30x schoner dan een auto en regelmatige fietsers zijn minder vaak ziek.
 • Goed werkgeverschap. Een leasefiets kan uitstekend naast een leaseauto, OV-kaart en kilometervergoeding. U bepaalt zelf of u meebetaalt of alleen faciliteert.
 • Besparing op kosten. Een leasefiets is 10x goedkoper dan een leaseauto. U bespaart op parkeerkosten en 17% besparen op sociale lasten.

Veelgestelde vragen

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van het platform?

Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van het Lease a Bike platform.

Valt Lease a Bike binnen de werkkostenregeling? (WKR)

Alle bijdragen van de werkgever voor een leasefiets vallen buiten de werkkostenregeling (WKR).

Wat is de terugkerende workload voor de salarisadministratie?

De workload voor de salarisadministratie is minimaal. Lease a Bike levert één keer per maand een export vanuit het platform met een compleet overzicht van deelnemende werknemers, de ontvangstdatum van de fiets en het eventueel in te houden bedrag van het brutoloon. Dit hoeft slechts éénmalig bij aanvang van het contract ingeregeld te worden.

Wat gebeurt er met de netto woon-werk kilometervergoeding?

De leasefiets mag altijd in combinatie met de leaseauto, openbaar vervoer en de netto woon-werk kilometervergoeding worden aangeboden. Voor de dagen en/of kilometers dat zij met de auto of het openbaar vervoer reizen mag de werkgever de kilometervergoeding blijven uitkeren. Echter, voor de afgelegde kilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht meer op de onbelaste kilometervergoeding. Belangrijk is dat de werkgever deze verdeling aannemelijk kan maken, eventueel in overleg met de belastinginspecteur.

Wat gebeurt er wanneer een werknemer voortijdig uit dienst gaat?

Werkgever en werknemer sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst. Lease a Bike levert hiervoor een format aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van het contract van de werknemer, zoals dat de werknemer bij (vrijwillig) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de werkgever altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij de werknemer. Hierbij is het ook mogelijk voor de werknemer om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen.

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt Lease a Bike drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

 • Werkgever krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
 • Werkgever vindt een andere werknemer die het bestaande leasecontract overneemt;
 • Werkgever kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.