audi-desktop

18 juli 2022

Verlaagd btw-tarief op energie is voordeel voor elektrisch rijden

Het afgelopen jaar zijn de energiekosten enorm gestegen. Als tegemoetkoming heeft de overheid besloten om het btw-tarief op energie verlaagd van 21% naar 9% btw. Het verlaagd btw-tarief is geldig van 1 juli tot en met 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 wordt weer 21% btw gerekend over de energiekosten. De verlaging van het btw-tarief heeft ook een positieve invloed op berijders van een elektrische auto. Zowel bij het thuisladen als bij een openbaar laadpunt zijn de prijzen gedaald, waardoor u nog goedkoper rijdt in een elektrische auto.

Besparing in het huishouden

Beschikt u over een eigen laadpaal bij uw huis? Dan laad u uw eigen auto op met de kWh-prijs die u in uw energiecontract heeft afgesloten. De verlaging in het btw-tarief zorgt dan ook voor besparing op het laden van uw auto. Een gemiddeld huishouden bespaart van juli tot en met december ongeveer € 140. Mensen met een elektrische auto verbruiken waarschijnlijk meer energie dan een gemiddeld huishouden en zal daarom voor een hogere besparing zorgen.

Volkswagen e-up!
Volkswagen ID.3

Voordeel bij de openbare laadpaal

Wanneer u geen laadpaal aan huis heeft, maakt u waarschijnlijk gebruik van een openbare laadpaal. Ook bij de aanbieders van laadpassen voor openbare laadpalen geldt de verlaging van het btw-tarief. Dat wil niet zeggen dat u de verlaging van 21% naar 9% één-op-één overeenkomt. Het kan zijn dat bij de aanbieder de kosten per kWh wel zijn gedaald, maar minder hard dan hierboven aangegeven. Dit komt doordat diverse aanbieders het moment aangrijpen om de gestegen energiekosten door te berekenen aan de klant. 

Elektrische auto direct uit voorraad

Rijdt u nog geen elektrische auto, maar stapt u wel graag over op deze vorm van brandstof? Neem dan direct een kijkje in onze voorraad en vindt daar uw nieuwe elektrische droomauto.

IMG_4341