header bandenwissel

5 oktober 2022

Waarom is het belangrijk om tijdig uw winterbanden te wisselen?

De winter staat weer voor de deur, dat betekent dat er weer winterbanden onder uw auto gemonteerd kunnen worden. Deze winterbanden zijn gemaakt om te kunnen rijden tijdens winterse omstandigheden en hebben vooral in de periode tussen november en april het meeste effect. Maar waarom is het nou zo belangrijk in deze periode tijdig te wisselen naar een set winterbanden?

Wissel tijdig naar winterbanden

Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden zit in het profiel en de samenstelling van het rubber. Rubber wordt harder bij lage temperaturen, waardoor u optimale grip op het wegdek verliest. Hierdoor neemt de lengte van de remweg toe en het rijcomfort van de auto af. Winterbanden bieden meer grip dan zomerbanden of all season banden zodra de temperatuur zakt onder 7 °C. Dit geldt ook op een koud en nat wegdek, wat in Nederland natuurlijk vaak voorkomt. Ga dus met verwachte sneeuw of ijzel niet de weg op met uw zomerbanden. Onder droge of regenachtige omstandigheden kunt u ook met winterbanden veilig de weg op en hoeft u slechts uw snelheid en volgafstand aan te passen. 

remweg
Winterbanden

Winterbanden op een besneeuwde weg

De winterbanden zijn aangepast op de herfstige en winterse omstandigheden en presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Op winterbanden word uw remweg op een besneeuwd oppervlakte korter. Voor de vakantiegangers wordt het beklimmen van een besneeuwde bergpas met deze banden een stuk eenvoudiger omdat ze meer grip bieden dan zomerbanden of all season banden.  De remweg op een besneeuwde weg is met winterbanden 30 meter wanneer u 50 km/u rijdt, terwijl deze met zomerbanden maar liefst 62 meter bedraagt wanneer u dezelfde snelheid aanhoudt. 

Regelgeving winterbanden en sneeuwkettingen

Daarnaast is het in veel landen verplicht met winterbanden te rijden in winterse omstandigheden. Wees in het buitenland ook goed op de hoogte van de regelgevingen rondom sneeuwkettingen en zorg ervoor dat u ze altijd meeneemt, mocht het nodig zijn deze te gebruiken. Wij adviseren dat u deze winterbanden vroegtijdig laat monteren, om veilig op pad te kunnen gaan in de winterperiode

Plan uw bandenwissel in vanaf € 39

Tijdelijk wisselen wij uw zomer- en all seasonbanden naar winterbanden voor slechts € 39 in onze werkplaats. Naast de bandenwissel profiteert u bij De Waal Autogroep van nog meer voordeel op verschillende winteracties, zoals extra korting op dakdragers en bagageboxen. Bekijk de winteracties of plan direct en eenvoudig uw bandenwissel in. 

Bandenwissel