audi-tips-elektrisch-rijden-hero-mobiel

Handige tips

10 tips over elektrisch rijden

Zuinig omgaan met uw accu.

Wie elektrisch rijdt, zal het wel eens meegemaakt hebben: twijfel over of u uw eindbestemming haalt op de accu. Met deze tips kunt u de actieradius van uw auto flink vergroten.

Audi Q4 e-tron
1. Maak optimaal gebruik van regeneratief remmen

Wanneer u uw voet van het pedaal haalt, remt de auto vanzelf af en gebruikt het de energie die daarbij vrijkomt om de accu bij te laden. Ga je slim met deze techniek om, dan kun je verder komen op één acculading en slijten de remmen minder snel.

2. Gebruik de Cruise Control

Met een constante snelheid verbruik uw minder energie. Gebruik dus zo vaak mogelijk de (Adaptive) Cruise Control – ook bij lagere snelheden. Houd voldoende afstand met uw voorligger, zodat u zo lang mogelijk met dezelfde snelheid kunt blijven rijden.

3. Accelereer met mate en anticipeer

Vloeiend rijden vergroot de actieradius aanzienlijk. Hoe minder uw remt en optrekt, hoe meer energie u bespaart. Anticipeer dus goed in het verkeer en kijk vooruit. Laat tijdig het pedaal los en laat de auto uitrollen bij snelheid minderen of stoppen voor een verkeerslicht.

Elektrisch rijden Audi
4. Vermijd energievreters

Ga bewust om met energievreters als verwarming en airconditioning. Zet eens wat vaker de stoelverwarming aan en laat de ‘gewone’ verwarming voor wat het is. U hebt het net zo warm én u bespaart flink wat energie.

5. Verwarm of koel aan de laadpaal

Verwarm of koel uw auto als hij aan de laadpaal staat. U gebruikt hiervoor dan de netstroom in plaats van de stroom uit uw accu. Zo houd u meer energie over voor het rijden en is het accupakket al op de optimale werktemperatuur gekomen vóór vertrek.

6. Zorg voor de juiste bandenspanning

Controleer regelmatig uw bandenspanning. Volle banden zijn niet alleen belangrijk voor je veiligheid, maar verminderen ook de weerstand op de weg. En dat werkt dan weer voordelig op je actieradius!

Audi e-tron
7. Let op uw snelheid

Het verschil in verbruik tussen bijvoorbeeld 120 km/u en 130 km/u is maar liefst 20%! Probeer dus liever iets langzamer te rijden. Het scheelt bijna niets in reistijd, maar wel enorm in verbruik. Bij lange stukken rijden ben u met een lagere snelheid eerder op uw bestemming omdat u minder vaak hoeft te laden.

8. Plan vooruit en sta zo min mogelijk stil

Rijden in de spits kan een ‘radiuskiller’ zijn: door het vele stoppen en starten gebruikt de elektromotor iedere keer veel kracht. Probeer de spits dus te vermijden waar mogelijk. Daarnaast kan de speciale routeplanner van de uw Audi e-tron u helpen zo efficiënt mogelijk de route te plannen.

9. Haal ongebruikte spullen uit uw auto

Gebruik uw auto niet als opslagplek, maar haal spullen die u niet nodig hebt eruit. Elk onnodig vol kratje of ongebruikt kinderstoeltje betekent extra gewicht en een minder grote actieradius.

Elektrisch rijden Audi
10. Ken uw auto

Deze tip ligt wellicht voor de hand, maar het maximale uit uw actieradius halen begint eigenlijk met het perfect kennen van uw elektrische auto. Door slim gebruik te maken van functies als e-manager en verschillende regeneratiestanden, kunt u optimaal genieten van alle voordelen van elektrisch rijden.

Bent u al over op elektrisch?

Heeft u interesse in een elektrisch auto of wilt u er graag meer over weten? Neem gerust contact met ons op.