oliverhoffman Hero mobiel

11 maart 2024

Audi versnelt Formule 1-activiteiten en wil Sauber Group overnemen

Audi CEO Gernot Döllner heeft de prioriteiten voor de toekomst van Audi gepresenteerd. Product en technologie, plus de sterkere positionering van het merk Audi op het wereldtoneel, staan in de Audi Agenda centraal. Tegen deze achtergrond hebben de leden van de Raden van Bestuur van Audi AG en Volkswagen AG besloten de betrokkenheid bij de Formule 1 te versterken en de voorbereidingen voor het begin van het seizoen 2026 te versnellen. Audi heeft plannen om een ​​100 procent belang te nemen in de Sauber Group. Oliver Hoffmann wordt naar verwachting als General Representative de verantwoordelijke persoon voor het gehele Audi Formule 1-project. Als CEO van het Audi F1 Team heeft Andreas Seidl de dagelijkse leiding over het team.

Oliver Hoffmann, momenteel hoofd van de Technische Ontwikkelingsdivisie, wordt door de Raad van Bestuur benoemd tot General Representative, en wordt daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van de Formule 1-plannen van Audi AG en de entree in de koningsklasse van de autosport. De nieuw gecreëerde positie gaat de drie de pijlers van het Formule 1-programma van Audi verenigen: het belang in het gerenommeerde Zwitserse raceteam Sauber, de ontwikkeling van de krachtbron door Audi Formula Racing GmbH in Neuburg, én de strategische aansturing en activatie van het programma door Audi AG. Naast de succesvolle lancering van het Formule 1-programma heeft deze bundeling ook tot doel het merk Audi op het wereldtoneel te versterken en een nauwe samenwerking tussen de autosport en de serieproductie te bewerkstelligen. 

oliverhoffman

100% aandelen Sauber Holding AG

In dit licht bezien is Audi van plan om 100 procent van Sauber Holding AG over te nemen. Er is inmiddels overeenkomst bereikt met de huidige meerderheidsaandeelhouder Islero Investments AG, die de plannen volledig ondersteunt. Naast het voorzitten van het aandeelhouderscomité van Audi Formula Racing GmbH wordt Oliver Hoffmann tevens bestuursvoorzitter van alle Sauber-bedrijven.

In lijn hiermee treedt Oliver Hoffmann af als lid van de Raad van Bestuur van Audi AG. Audi CEO Gernot Döllner neemt de leiding over de Technische Ontwikkelingsdivisie over, naast zijn bestaande verantwoordelijkheden. Hij zet de huidige transformatie van de divisie Technische Ontwikkeling voort. 

Als CEO van het Audi F1 Team wordt Andreas Seidl verantwoordelijk voor de uitvoering van het Audi F1-project en voor het Audi F1 Team. Hij wordt ook het gezicht van het toekomstige Audi Formule 1 Team.

De juiste man op het juiste moment

Hoffmann's uitgebreide ervaring in de autosport maakt hem de juiste man op het juiste moment. Als lid van de Raad van Bestuur voor Technische Ontwikkeling en als hoofd van Audi Sport slaagde hij erin grote successen in de autosport te behalen voor het merk. Zoals de vele internationale overwinningen en kampioenschappen in klantenraces, in de DTM en in het volledig elektrische Formule E-wereldkampioenschap. Onlangs was Audi de eerste fabrikant ooit die de beroemde Dakar Rally won met een innovatieve geëlektrificeerde aandrijflijn. 

audif1auto

Oliver Hoffmann: “Ik ben ervan overtuigd dat we door verantwoordelijkheden te bundelen en een 100 procent belang in de Sauber Group te nemen, onze voorbereidingen voor de lancering in 2026 verder zullen versnellen. Ik ben blij dat we de diensten van Andreas Seidl als CEO van het Audi F1 Team hebben kunnen veiligstellen. Hij is precies de juiste man voor ons ambitieuze plan. Dankzij zijn brede ervaring uit leidinggevende functies aan zowel fabrikant- als Formule 1-teamzijde, gaat hij een belangrijke bijdrage leveren aan het Audi Formule 1-project.”

Andreas Seidl begon zijn carrière in de autosport in het Formule 1-programma van BMW. Als Team Principal vierde Seidl meerdere wereldkampioenschappen en drie overall overwinningen in de prestigieuze 24 uur van Le Mans. Van 2019 tot 2022 was Seidl Team Principal van het McLaren Formule 1 Team, voordat hij in 2023 CEO werd van de Sauber Group.

Andreas Seidl: “Ik kijk ernaar uit om Audi samen met een zeer gemotiveerd team naar de Formule 1 te leiden als CEO van het Audi F1 Team. We hebben ambitieuze doelen. De realisatie ervan is in volle gang en wordt verder versneld door de volledige overname van Sauber door Audi AG.”