nicohuumllkenberg hero mobiel

26 april 2024

Nico Hülkenberg bevestigd als eerste Formule 1-coureur voor Audi

Bij Audi loopt de voorbereiding op de Formule 1-deelname als fabrikant vanaf 2026 op volle toeren. Nu staat ook de eerste Audi F1-coureur vast: de Duitser Nico Hülkenberg uit Emmerich, net over de Nederlandse grens, tekende een meerjarig contract met Sauber. Volgend jaar al komt hij in actie voor de renstal uit het Zwitserse Hinwil, die vanaf 2026 het officiële Audi-fabrieksteam vormt. Hülkenberg krijgt ook een rol in de transitie van Sauber naar het Audi Formule 1-team.

Nico Hülkenberg is ook in ons land bekend. Al in zijn jonge jaren was hij in de kartsport regelmatig in Nederland actief, en reed ook jarenlang voor een Nederlands team. Hij spreekt uitstekend Nederlands, één van de redenen waarom hij ook regelmatig in ons land op tv te zien is. De 36-jarige Duitser, die in 2015 de 24 Uur van Le Mans won, beschikt over een ruime ervaring in de Formule 1: volgende week rijdt hij in Miami zijn 208e Grand Prix.

“Het vastleggen van Nico is een volgende mijlpaal voor het Audi-Formule 1-project”, zegt Andreas Seidl, CEO van het toekomstige Audi-fabrieksteam in de Formule 1. “Met zijn snelheid, ervaring en teamwork levert hij al in 2025 een belangrijke bijdrage aan het debuut van Audi in het seizoen 2026. Er was van meet af aan een grote wederzijdse belangstelling om zo’n uniek project samen aan te pakken. Nico is een sterke persoonlijkheid, zijn impulsen op professioneel en menselijk vlak zullen ons zowel bij de ontwikkeling van de auto als bij de opbouw van het team vooruit helpen.”

nicohuumllkenberg1

Heel bijzonder

Hülkenberg zelf, die in 2013 al een seizoen voor het Sauber-Formule 1-team reed, kijkt ook optimistisch naar de toekomst: “Het perspectief om voor Audi te kunnen racen is iets heel bijzonders. Als een Duitse fabrikant met zoveel overtuiging in de Formule 1 stapt, is dat een unieke kans. Het is voor mij een grote eer, het fabrieksteam van zo’n automerk met een power unit ‘made in Germany’ te vertegenwoordigen.”

Het vastleggen van Hülkenberg als coureur volgt op het in maart aangekondigde plan voor de volledige overname van Sauber en de benoeming van Oliver Hoffmann als verantwoordelijke vanuit de Raad van Bestuur van Audi AG voor de Formule 1-deelname. In deze functie is Hoffmann ook bestuursvoorzitter van alle ondernemingen in de Sauber-groep en van de belanghebbenden van Audi Formula Racing GmbH, dat voor de ontwikkeling van de aandrijflijn, de zogeheten power unit, in het Duitse Neuburg verantwoordelijk is.