skoda duurzaam hero mobiel

8 juni 2024

4 Škoda-actiepunten die de wereld een beetje groener maken

Škoda doet er alles aan om de ecologische voetafdruk van zijn bedrijfsactiviteiten zo klein mogelijk te maken. De volgende vier duurzaamheidsmaatregelen bewijzen dat Škoda op de goede weg is.  

1 – creatief met koffie  

Wat is een werkdag zonder kopje koffie? Met de koffie die wordt geschonken in de Tsjechische Škoda-fabrieken is het extra genieten. Die wordt gemaakt van duurzaam geteelde koffiebonen van boervriendelijke plantages uit India en Tanzania. De bonen worden rechtstreeks ingekocht door Škoda, zonder tussenpersoon. Op die manier gaat het geld rechtstreeks naar de lokale boeren. 

Hier blijft het niet bij. Het vlies van de gebruikte koffiebonen wordt niet weggegooid, maar gebruikt om het leer van de nieuwe Škoda Kodiaq en Škoda Superb mee te kleuren.  

2 – duurzaamheidsprijs voor nieuw hoofdkantoor  

Škoda’s nieuwe hoofdkantoor in Mladá Boleslav met de naam Laurin & Klement Kampus (LKK) is zo duurzaam dat het een felbegeerde onderscheiding heeft gewonnen, de Austrian Green Planet Building Award 2024. Dit is mede te danken aan de eigen zonnepanelen (in totaal 222 stuks) die energie van externe bronnen overbodig maakt. Maar ook de energiezuinige ledverlichting en de slimme lichtsensoren die ervoor zorgen dat nergens onnodig licht brandt, hebben een bijdrage geleverd.  

3 – bomen zover je kunt kijken  

Al sinds 2007 plant Škoda een boom voor elke nieuwe Škoda die in Tsjechië verkocht wordt. En dat niet alleen, de bomen worden verzorgd en gekoesterd. Tegen het einde van 2024 staat de teller naar verwachting op meer dan 1,3 miljoen geplante bomen. Dat komt neer op meer dan 277 hectare bos, vergelijkbaar met 423 voetbalvelden. 

Bomen houden water in de bodem vast en helpen op die manier erosie te voorkomen. In 2024 hoopt Škoda 90.000 bomen te planten.  

4 – Aandacht voor planten en dieren 

Onder de naam Škoda Auto Fonds ondersteunt Škoda tot nu toe 16 Tsjechische duurzaamheidsprojecten zonder winstoogmerk. Hiermee is een bedrag gemoeid van tienduizenden euro’s. De projecten zijn gericht op het terugbrengen van plant- en diersoorten in de natuur. 

Een voorbeeld is het insectenhotel nabij de Škoda-fabriek in Kvasiny dat eind 2023 gerealiseerd werd. Verder gaan Škoda-medewerkers onder de noemer ‘Let’s Clean Up Czechia’ regelmatig afval prikken in de omgeving van de fabrieken.