Škoda FABIA

27 oktober 2021

5 luxe opties van de SUPERB die de nieuwe FABIA ook heeft

Op het gebied van been- en bagageruimte blijft de SUPERB onovertroffen, maar vijf van zijn luxe opties heeft de Škoda FABIA nu ook. Stiekem is de compacte hatchback hartstikke geavanceerd.

In de autowereld is het normaal dat geavanceerde functies en systemen eerst worden geïntroduceerd op het topmodel en later hun weg vinden naar de voordeliger modellen. De nieuwe Škoda FABIA is daar een prachtig voorbeeld van, want veel van zijn geavanceerde opties zijn al een tijdje leverbaar voor de SUPERB. Al die luxe is natuurlijk niet gratis; voor veel van de onderstaande opties moet je bijbetalen. Zo houden we de FABIA voor iedereen bereikbaar. 

1. Ontspannen rijden met adaptive cruise control

Heb jij een wensenlijstje met opties die jouw volgende auto móet hebben? Waarschijnlijk staat adaptive cruise control hoog op de lijst, want dat systeem maakt rijden op de snelweg veel plezieriger. Zeker nu het weer zo druk wordt, is het fijn als je auto zelfstandig de actuele snelheid en de afstand tot je voorligger regelt.

Natuurlijk kan een directiewagen als de SUPERB met zo’n automatische snelheidsregelaar worden geleverd, maar de FABIA tegenwoordig dus ook. Adaptive cruise control zit in het Travel Pakket voor de uitvoeringen Ambition en Business.

2. Virtual cockpit: beeldscherm achter het stuur

Er is niets mis met de vertrouwde, ronde, analoge meters voor snelheid en toerental, maar na honderd jaar wordt het tijd voor de volgende stap. De Virtual Cockpit is een volledig digitaal instrumentenpaneel, met haarscherp beeld en de vrijheid om zelf de indeling te bepalen. Bestel je de nieuwe FABIA met een navigatiesysteem, dan kun je de navigatiekaart groot weergeven achter je stuur. Hierop zie jij precies hoe je moet rijden en kan de bijrijder naar hartenlust met de radio spelen.

De Virtual Cockpit zit standaard op de Business Edition. Die uitvoering had je misschien toch al gekozen, vanwege de automatische airconditioning, de in hoogte verstelbare voorstoelen en het 8-inch touchscreen.

3. Groot navigatiescherm

Als je de SUPERB bestelt met een navigatiesysteem, prijkt er een groot 9,2-inch touchscreen in het midden van het dashboard. Idem dito bij de nieuwe FABIA. Bestel het Navigatie Pakket en je kijkt naar een prachtig groot beeldscherm van 9,2 inch of 23 centimeter. Dankzij de duidelijke navigatiekaart rij je nooit meer verkeerd of te hard, want het Navigatie Pakket bevat ook verkeersbordherkenning.

4. Zuiniger rijden met aerodynamische velgen

Om de luchtweerstand van zijn modellen te verlagen, maakt Škoda speciale aerodynamische velgen met plastic inzetstukken. Bij de volledig elektrische ENYAQ iV springen die het meest in het oog, maar de aerodynamische velgen zijn ook leverbaar voor de SUPERB, de FABIA en andere modellen. Klanten voor de FABIA kunnen kiezen uit 16- en 17-inch AERO-velgen.

De FABIA is trouwens de meest gestroomlijnde auto in zijn klasse. Dat heeft hij voor een deel te danken aan de innovatieve luchtinlaat in de onderbumper. Wanneer er weinig koeling nodig is, gaan de actieve lamellen dicht en verbetert de aerodynamica. Op die manier bespaar je ongemerkt tot wel 0,2 liter benzine per 100 kilometer.

5. Simply Clever: paraplu in de deur en meer

Škoda is het merk van de Simply Clever-oplossingen en de paraplu in het portier is daar misschien wel het bekendste voorbeeld van. Of de ijskrabber in de tankklep. Hoe dan ook, het paraplu-idee werd in 2001 geïntroduceerd op de eerste generatie SUPERB. Tegenwoordig vind je in het linker voorportier van elke FABIA een paraplu. Sterker nog, de nieuwe FABIA puilt uit van de slimme oplossingen – 43 stuks in totaal, als je je uitleeft met de configurator.

In de FABIA debuteren vijf nieuwe oplossingen. Zoals de flexibele opbergbak in de kofferbak, klemmetjes voor een pen en een pinpas bij de stroompunten en een uitneembare bekerhouder tussen de voorstoelen. Neem die bekerhouder mee als je koffie of thee haalt bij het tankstation en je verbrandt je vingers niet. Laat het de SUPERB-rijders maar niet horen, dan worden ze jaloers.