Škoda Octavia veranderd hero mobiel

16 maart 2024

De Škoda Octavia is meer veranderd dan je denkt

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de voorzijde van de Škoda Octavia is volledig vernieuwd. Wat is er nog meer veranderd? De designers van Škoda leggen het je graag uit.

De nieuwe Škoda Octavia komt in het tweede kwartaal naar Nederland. Het design van de bestseller is subtiel aangepast, maar er is meer veranderd dan je denkt. “Alles van de bovenste rand van de motorkap tot aan de onderkant, is volledig op de schop gegaan”, vertelt Alexander Leicht, designer bij Škoda.

“Het raster dat je onder het kenteken ziet, strekt zich nu over de volle breedte van de voorkant uit, net als bij de Škoda Superb. Het voordeel is dat de auto hierdoor breder lijkt en daardoor een krachtiger uitstraling heeft. De zwarte kunststof driehoeken die je links en rechts ziet, noemen we air curtains en zorgen voor een sportieve, dynamische look. Ze zijn ook functioneel, want ze zorgen ervoor dat de luchtstroom rond de voorwielen optimaal is. En dat zorgt voor een lager brandstofverbruik. 

Eyecatchers

Ook de koplampen van de Octavia zijn vernieuwd. Alexander: “Het is nu alsof ze de grille vasthouden. Het design van de koplampunits en de dagrijverlichting versterken dit effect. Ware eyecatchers zijn de geavanceerde led-matrixkoplampen. Die zijn uitgerust met een kristal-element dat het binnenste van de koplampen een subtiele blauwe gloed geeft, een fraai effect dat je ook bij de topmodellen Škoda Kodiaq en Škoda Superb terugziet. 

img-5637-9b844161

Scherpere neus

De grille van de Octavia heeft een dunner frame dat minder zwaar overkomt. Ook staat het meer rechtop dan bij het afzwaaiende model. Verder is het centrale gedeelte smaller geworden waardoor de neus scherper oogt dan voorheen.

Ook aan de achterzijde valt een aantal zaken op. Bijvoorbeeld de merknaam Škoda, die voortaan staat uitgeschreven in het lettertype van de nieuwste huisstijl. “Het design van de achterlichten is eveneens veranderd”, vertelt designer Karel Linhart. “De richtingaanwijzers zijn nu horizontaal. Verder passen de kristalachtige elementen nu beter bij de C-vormige lichtsignatuur die zo kenmerkend voor Škoda is. Ook hebben we de lichtunits uit aerodynamisch oogpunt geoptimaliseerd zodat ze als het ware een subtiele spoiler vormen.”

img-5765-aeedb508

Leer dat op duurzame wijze gelooid is

Het interieur van de Octavia is evenmin aan de vernieuwingsdrang van de Škoda-designers ontsnapt. Het heeft een flinke upgrade gekregen, inclusief nieuwe gerecyclede materialen voor onder meer de stoelbekleding. De lederen bekleding van de luxe uitvoeringen is op duurzame wijze gelooid door in plaats van chemicaliën de schillen van koffiebonen te gebruiken. En met de verschillende Design Selections kun je het interieur van de Octavia een heel eigen uitstraling geven. 

Bekijk onze voorraad Škoda Octavia