Betekenis naam ENYAQ iV

13 februari 2020

Eerste elektrische SUV van Škoda gaat ENYAQ heten

De eerste elektrische SUV van Škoda gaat de Škoda ENYAQ heten. Deze elektrische auto wordt gebouwd op het MEB-platform van de Volkswagen Groep. In de naam van de nieuwe elektrische SUV verwijst de letter 'E' naar e-mobility en de letter 'Q' de verwantschap met Škoda's succesvolle SUV-serie, waar onder andere de KODIAQ, KAROQ en KAMIQ onder vallen. 

De naam van de Škoda ENYAQ is afgeleid van de Ierse naam ‘enya’, wat ‘bron van leven’ betekent. Enya zelf stamt af van het Ierse Gaelic-woord ‘Eithne’, wat staat voor ‘essentie’, ‘levenskracht’ of ‘principe’. Deze uiteenlopende betekenissen geven verschillende invullingen aan de naam van Škoda’s nieuwe e-SUV. De ‘bron van leven’ symboliseert een nieuw begin van Škoda in het nieuwe tijdperk van elektromobiliteit. Bovendien ligt hij in lijn met Škoda’s merkfilosofie ‘Driven by inventiveness – clever ideas since 1895’. ‘Enya’ is authentiek, boordevol karakter en levensvreugde, is eenvoudig uit te spreken en te onthouden, en past perfect bij het nieuwe tijdperk voor Škoda, in het jaar waarin het merk zijn 125-jarig jubileum viert.

ENYAQ: Met de Q van Škoda

Zoals de namen van Škoda’s succesvolle SUV-modellen – de KODIAQ, KAROQ en KAMIQ – hun namen ontlenen aan de taal van de Inuit uit Noord-Canada en Groenland, zo krijgen de toekomstige volledig elektrische modellen van Škoda op het MEB-platform een naam uit de Ierse taal.

De Škoda ENYAQ is het eerste serieproductiemodel van Škoda op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Daarmee vormt hij de volgende stap na een reeks van meer dan tien elektrische modellen die tot eind 2022 onder het Škoda iV submerk worden gelanceerd. Škoda verwacht dat volledig elektrische en plug-in hybride-modellen rond 2025 zo’n 25 procent van de verkopen voor rekening zullen nemen. Tegen 2021 heeft de autofabrikant twee miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van elektrische modellen en een holistisch, onderling verbonden ecosysteem voor moderne en milieuvriendelijke mobiliteitsoplossingen.

De eerste detailfoto onthult een designaccent van de Škoda ENYAQ, specifiek de naam ‘ENYAQ’ op de achterzijde van de SUV, het tweede volledig elektrische Škoda-model na de CITIGOe iV.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.