enyaqsportline hero mobiel

3 mei 2024

Kun je een elektrische auto wassen met een hogedrukreiniger?

Nu de winter voorbij is, was je waarschijnlijk wat vaker de auto. Dat kan in een wasstraat, maar ook in een wasbox met een hogedrukreiniger. Maar waarop moet je dan letten? En kan het ook met een elektrische auto? 

Dat mensen gebruikmaken van een hogedrukreiniger om hun auto schoon te maken, is begrijpelijk. De straal van een hogedrukreiniger is heel krachtig. Hiermee haal je al het vuil van je auto, hoe hardnekkig dit ook is. Maar voordat je begint, is er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. 

  • Parkeer de auto op een plek waar je alle ruimte hebt en waar het water gemakkelijk wegloopt. Een wasbox is ideaal, want die is hiervoor gemaakt. Bovendien sta je dan uit de felle zon. Als het water te snel opdroogt, kan dit namelijk vlekken veroorzaken. 
  • Kies niet meteen voor de krachtigste straal, maar begin met een zwakkere straal. Vaak verwijder je hiermee al veel vuil. Gebruik de hoogste stand alleen voor het echt hardnekkige vuil en alleen daar waar het geen kwaad kan. Vermijd kwetsbare plekken zoals ruitenwissers, sierstrips en ruitrubbers.  
  • Begin met het dak van de auto en werk dan naar beneden toe. Op die manier loopt het vuil als vanzelf naar beneden. Hierna ga je de auto daadwerkelijk wassen. Als je hiervoor de borstel van de wasbox gebruikt, let dan goed op dat deze geen vuil bevat van eerder schoongemaakte auto’s. Dompel hem desnoods een paar keer goed onder in het water. 
  • Na het wassen ga je weer met de hogedrukreiniger aan de gang. Werk net als eerst van boven naar beneden zodat al het sop keurig van de auto afloopt. Van voor naar achteren of andersom maakt niet zoveel uit; wat jij prettiger vindt werken.  
  • Let vooral goed op de wielkasten van de auto; hier blijft vaak vuil hangen. Maar pas op met de krachtigste straal; het laatste wat je wilt, is dat de binnenbekleding van de wielkast loslaat. En houd ook rekening met lichtmetalen velgen. Zet de straal schuin op het wiel en houd een afstand van minimaal 20 centimeter aan. Anders kan de hoge druk de banden en wielen beschadigen.  
  • Wees gerust: ook een elektrische auto zoals de Škoda Enyaq en de Škoda Enyaq Coupé kun je met een hogedrukreiniger schoonmaken. Alle elektrische componenten zijn goed beschermd en afgedekt. Je kunt een elektrische auto immers ook gewoon door de wasstraat halen. Let alleen een beetje op bij de laadpoort en richt de sterkste straal hier niet van dichtbij en recht op.  
  • Na het wassen, kun je de auto drogen. In een wasstraat gebeurt dit automatisch, maar sommige mensen geven toch de voorkeur aan hun eigen hand. Gebruik in elk geval een goede zeem of een speciale droogdoek. Door het grote formaat van een droogdoek drapeer je hem gemakkelijk over de carrosserie, waarna je met één slepende beweging de lak droog maakt zonder strepen achter te laten.