kodiaq welding shop Hero Mobiel

3 februari 2024

Nieuwe videoserie: zo wordt de nieuwe Kodiaq gebouwd

Altijd al eens een autofabriek willen bezoeken? In een nieuwe videoserie laat Škoda van minuut tot minuut zien hoe de nieuwe Škoda Kodiaq gebouwd wordt. Hiermee krijg je een goed beeld van wat er allemaal in een autofabriek gebeurt. In de eerste video zie je hoe de carrosserie gemaakt wordt.

De video van 1:16 minuut is geschoten in de laswerkplaats van de Škoda-fabriek in Kvasiny, Tsjechië. Hier is onlangs gestart met de productie van de nieuwste generatie Škoda Kodiaq. Hiermee was een investering gemoeid van maar liefst 49 miljoen euro. Een deel van dat geld is naar de laswerkplaats gegaan.

In de laswerkplaats worden de afzonderlijke carrosseriedelen (zoals het dak en de vloer) eerst met elkaar verlijmd. Een aantal industriële robots werkt nauw samen, brengt uiterst secuur een lijmlaag aan en last de delen vervolgens aan elkaar. Het resultaat is een carrosserie waarvan de afzonderlijke delen perfect op elkaar aansluiten en de constructie heel sterk is.

De nauwkeurigheid waarmee de carrosseriedelen aan elkaar gelast zijn, wordt kritisch gecontroleerd door geautomatiseerde meetstations die deel uitmaken van de productielijn.  

kodiaq-welding-shop-copy-54fcdf4f

Razendsnel

Zoals je ziet, werken de robots met uiterste precisie. En doordat ze razendsnel zijn, is het mogelijk om 410 Kodiaq-modellen per dag te maken. Maar deze robots hebben dan ook de nodige ervaring: eerder werkten ze aan de Škoda Superb. De productie hiervan is verplaatst naar de fabriek in Bratislava (Slowakije).

Zo hebben ze alle tijd voor de Kodiaq. Dat is hard nodig, want de nieuwe 7-persoons auto verschijnt al in mei bij de Nederlandse Škoda-dealers. En vanaf maart kun je hem hier al bestellen.  

Bekijk onze voorraad Škoda's