Skoda ENYAQ iV

2 september 2020

ŠKODA ENYAQ iV: spannend, efficiënt en vooruitstrevend

ŠKODA heeft haar eerste volledig elektrische SUV onthuld. Dinsdag 1 september onthulde ŠKODA de ENYAQ iV. De ŠKODA ENYAQ iV is te bestellen vanaf  oktober en heeft een vanaf prijs van € 39.990. Naar verwachting staat deze EV begin 2021 in ons showrooms. Voor ŠKODA is dit het eerste productiemodel wat is gebaseerd op het modulaire MEB-platform. Dit platform is door de Volkswagen Group ontwikkeld en bestemd voor elektrische auto’s. De ENYAQ iV wordt leverbaar met verschillende aandrijvingsvormen, accupakketten en vermogensniveaus. De maximaal bereikbare actieradius is hierbij 510 kilometer*. Een opmerkelijke uitvoering is de exclusieve ENYAQ iV Founders Edition. Dit is een eerbetoon aan het 125-jarig bestaan van ŠKODA en van deze uitvoeringen worden er slechts 1.895 geproduceerd.

Thomas Schäfer, ŠKODA AUTO CEO: “De introductie van de ENYAQ iV luidt een nieuw tijdperk in voor ŠKODA. Dit is onze eerste volledig elektrische auto die gebaseerd is op het MEB-platform. Met de lancering van dit model maken we elektromobiliteit Simply Clever – met een grote actieradius, de mogelijkheid tot snelladen, bedieningsgemak en betaalbare prijzen. De ENYAQ iV wordt geproduceerd in Mladá Boleslav, het hart van het ŠKODA-productienetwerk, waardoor onze hoofdfabriek de enige Europese productiefaciliteit voor MEB-modellen buiten Duitsland is.”

Elektrische aandrijflijn van de ENYAQ iV

Deze ŠKODA heeft een volledig nieuw aandrijfconcept. Hierbij wordt handig gebruik gemaakt van de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn door het modulaire MEB-platform voor elektrische auto’s. Bij dit platform is de accu in de vloer verwerkt waardoor er ruimte wordt bespaard. Dit heet het ‘skateboard-platform’.

De ŠKODA ENYAQ iV is straks bestelbaar met vijf vermogensniveaus van 109 kW tot 225 kW en achter- en voorwielaandrijving en er kan gekozen worden tussen drie verschillende accupakketten. Dat maakt het een extra toegankelijk model voor allerlei soorten berijders. Met een maximaal bereik van 510 km* is de ENYAQ iV de ideale dagelijkse auto en ook voor een vakantie met een lichte aanhanger of caravan kunt u op deze ŠKODA rekenen. De ENYAQ kan aanhangwagens tot 1.200 kg trekken (met een maximale hellingshoek van 12%).

Een ruim interieur – zoals je van ŠKODA mag verwachten

De ŠKODA ENYAQ iV heeft een opvallend grote bagageruimte. Met 585 liter, een lengte van 4.649 mm, een breedte van 1.879 mm en een hoogte van 1.616 kun je stellen dat de binnenruimte vergelijk is met een KODIAQ terwijl deze ENYAQ korter is dan de OCTAVIA. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de ENYAQ iV geen tunnel heeft voor de aandrijfassen. Het interieur van deze ŠKODA is hierdoor ruimer en natuurlijk heeft ŠKODA, zo Simply Clever als het merk is, overal handige vakjes en opbergruimten toegevoegd.

Het interieur van de ŠKODA ENYAQ iV valt goed te vergelijken met het interieur van de nieuwe OCTAVIA. Het 13″ mediascherm is daarmee afwijkend en in combinatie met het digitale display heb je geen analoog dashboard meer nodig. Als berijder kun je bij de aanschaf van de ENYAQ iV kiezen uit 10 verschillende thema’s voor het interieur; de Design Selections. Stuk voor stuk zorgen deze thema’s voor een fraai interieur met duurzaam verewrkte en gerecyclede materialen. Met de designpakketten kun je gemakkelijk het interieur volledig afstemmen op jouw eigen smaak.

Veilig, connected en Simply Clever

In deze ENYAQ iV worden de nieuwste assistentiesystemen in gebruik genomen. Zo heeft Travel Assist in deze elektrische SUV nog meer functie en komt er de mogelijkheid om de ENYAQ iV vanaf een afstand in te parkeren.

Met het 13″ mediascherm heb je een groter scherm dan van elke andere ŠKODA. Je bent in deze EV altijd online en dit zorgt voor een slimme auto. Zo kun je allerlei functies vanaf de ŠKODA Connect-app aansturen. Denk hierbij aan het opladen van de accu en het instellen van het klimaat in het interieur.

ŠKODA = Simply Clever. En de elektrische modellen zijn nóg slimmer. Speciaal voor de ‘iV’s’ ontwikkelde ŠKODA nieuwe Simply Clever-oplossingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een reinigingsmiddel voor de laadkabel, een beschermkap voor de laadaansluiting en een opbergvak voor de laadkabel ónder de vloer van de bagageruimte? En ook het middenconsole is vernieuwd. Deze is ingedeeld in twee aparte niveaus en daardoor heb je meer ruimte én dus meer spullen die je bij de hand kunt houden. En de traditionele ŠKODA-ijskrabber ontbreekt natuurlijk niet. Niet bij het tankklepje of het laadklepje, maar in de achterklep.

Het design van de ŠKODA ENYAQ iV

Herkenbaar ŠKODA en ook heel vernieuwend. De ŠKODA ENYAQ iV straalt kracht en dynamiek uit. De volledig nieuwe elektrische SUV heeft de perfecte proporties en is uit te breiden met het mooiste lichtdesign wat je ooit hebt gezien bij een ŠKODA. De verlichte Crystal Face, inclusief geanimeerde Coming Home/ Leaving Home, maakt de stakke grille nog opvallender. Volledige LED Matrix-Koplampen zorgen voor perfect zicht en full LED-achterlichten zorgen ervoor dat je perfect gezien wordt. Ook de ENYAQ iV krijgt dynamische richtingaanwijzers bij Full LED, inclusief bijbehorende mini kermis met geanimeerde Coming Home/ Leaving Home.

Elektrisch rijden in een SUV bereikbaar

De ŠKODA ENYAQ iV heeft een vanafprijs van € 39.990 voor het 62KwH instapmodel. Zoals je gewend bent van ŠKODA is dit een zeer complete auto die het populaire A-SUV segment bereikbaar maakt voor elektrisch rijden. Standaard heeft de ENYAQ iV onder andere een 13″ infotainmentdisplay, snellaadmogelijkheid en standaard 6 jaar onderhoud.

Exclusieve Founders Edition

Naast de reguliere uitvoeringen gaat ŠKODA de ENYAQ iV later volgend jaar tevens als exclusieve en bijzonder rijk uitgeruste Founders Edition leveren. Van deze laatstgenoemde uitvoering zullen 1.895 exemplaren worden gebouwd. Ze vormen een eerbetoon aan de succesvolle geschiedenis van het merk, dat 125 jaar geleden door Václav Laurin en Václav Klement werd opgericht. Deze uitvoeringen worden in 2021 afgeleverd.

ŠKODA ENYAQ iV – overzicht van de technische gegevens*
Afmetingen4.649×1.879×1.616 mm, wielbasis: 2.765 mm
ModelENYAQ 50 iVENYAQ 60 iVENYAQ 80 iVENYAQ 80x iVENYAQ vRS iV
Aandrijflijn4×24×24×24×44×4
Max. vermogen109 kW132 kW150 kW195 kW225 kW
Max. koppel220 Nm310 Nm310 Nm425 Nm460 Nm

Acceleratie

(0–100 km/u)

11,4 s8,7 s8,5 s6,9 s6,2 s
Topsnelheid160 km/u160 km/u160 km/u160 km/u180 km/u
Actieradius (WLTP)340 km390 km510 km460 km460 km

*alle cijfers zijn voorlopig