header skoda vision gt

21 september 2022

Škoda VISION GT: digitaal designmodel voor een elektrische racer

Škoda Design heeft een nieuwe invulling gegeven aan de Škoda 1100 OHC uit 1957. Geïnspireerd door dat origineel presenteert het merk nu de VISION GT, een computeranimatie van een volledig elektrische raceauto. Samen met zijn illustere voorganger is deze designstudie momenteel te zien in de ‘Design and Transformation’ expositie in Brussel, als onderdeel van het programma rondom het EU-voorzitterschap van Tsjechië.

De Škoda VISION GT computeranimatie is één van de highlights van de ‘Design and Transformation’ tentoonstelling in Brussel. Ter gelegenheid van het EU-voorzitterschap presenteert een aantal Tsjechische ondernemingen tijdens dit event producten en designs. Voor de creatie van het VISION GT-model vond het Škoda Design-team inspiratie in de Škoda 1100 OHC uit 1957. Met het designmodel geeft Škoda een duidelijk signaal af over zijn visie op duurzame sportiviteit en emotie in het digitale tijdperk. De digitale VISION GT sluit naadloos aan op Škoda’s ‘Icons Get a Makeover’-serie, met iconische modellen uit de historie van de onderneming, waaronder de 130 RS, FELICIA en RAPID MONTE CARLO.

skoda vision gt

Single-seater met heritage

Net als de 1100 OCH is de VISION GT een rode, open raceauto. Hij is echter als single-seater ontworpen, waarbij de bestuurder in het midden van de auto zit. Boven het afgevlakte carbon stuur bevindt zich een vlak display dat tevens als windscherm fungeert. Belangrijke informatie wordt direct op het helmvizier van de bestuurder geprojecteerd, net als bij een head-up display. De actieve cockpit met flexibel geveerde stoel is ontworpen om g-krachten zo optimaal mogelijk te kunnen verwerken.

Uiterlijk wordt de lage VISION GT gekenmerkt door duidelijke lijnen en scherpe hoeken. Het design doet denken aan dat van de huidige Formule E raceauto’s, met name dankzij de spectaculaire tweedelige achtervleugel. Actieve aerodynamica garandeert altijd en overal maximale handlingprestaties. Het nieuwe Škoda-woordembleem licht als hologram felrood op tussen de twee bovenste vleugelprofielen. Daarnaast is het logo op het lage front van de VISION GT geplaatst.

De ‘Design and Transformation’ expositie in het Design Museum in Brussel is nog te bezoeken tot en met 8 januari 2023. Enkele designs zijn tot en met 2 oktober 2022 ook te bekijken in het ‘Prague House’ in Brussel.