Aerodynamica Škoda ENYAQ iV

26 februari 2021

Uitstekende aerodynamica van de Škoda ENYAQ iV

De elektrische ENYAQ iV kent een maximale actieradius van meer dan 520 kilometer. Daarmee profiteert de SUV van uitstekende aerodynamica vanwege zijn gestroomlijnde carrosserie. De elektrische SUV biedt op basis van de modulaire elektrificatie-toolkit (MEB-platform) een uitstekende luchtweerstandcoëfficient van Cd 0,257.

Naast een aerodynamisch geoptimaliseerde carrosserie wordt deze indrukwekkende waarde bereikt dankzij inventieve details als speciale aero-wielen, een actieve koelluchtlamel in de centrale luchtinlaat en speciaal gevormde buitenspiegels op de voorportieren in plaats van in de vensterdriehoek van de A-stijl.

Gebaseerd op MEB-platform

De ENYAQ iV is het eerste seriemodel van Škoda dat is gebaseerd op het MEB-platform van de Volkswagen Groep. De volledig elektrische SUV loopt van de band in Škoda’s hoofdfabriek in Mladá Boleslav en is daarmee het enige MEB-model in Europa dat buiten Duitsland wordt geproduceerd. De carrosseriestyling zorgt tegelijkertijd voor een fraaie aanblik en een optimale aerodynamica. In combinatie met de efficiënte 150 kW elektromotor kan de ENYAQ iV 80 volgens de WLTP-cyclus meer dan 520 kilometer* afleggen op een volledig opgeladen accu.

Extra actieradius door koelluchtlamel

Aan de voorzijde van de ENYAQ iV bevindt zich een verstelbare koelluchtlamel in de centrale luchtinlaat. Afhankelijk van de koelluchtbehoefte van de elektrische aandrijving, het lithium-ion accupakket en de airconditioning opent het elektronische systeem van de auto de koelluchtlamel slechts zover als nodig is. Als deze lamel volledig wordt gesloten, heeft dit bijzonder gunstige gevolgen voor de aerodynamica van de ENYAQ iV en neemt de actieradius met maximaal zeven kilometer toe. Het aerodynamisch geoptimaliseerde onderste deel van de voorbumper met uniek gevormde spoilers vóór de wielen leidt de lucht naar de onderzijde van de auto, waar deze langs de gladde onderkant van de carrosserie en het accupakket stroomt. In combinatie met de luchtgordijnen in de voorbumper, die de lucht nog verder versnellen, leiden al deze elementen de luchtstroom ook soepel rond de wielkasten naar de achterzijde van de auto. Aangezien de wielen alleen al een aandeel hebben van ongeveer 25 procent in de luchtweerstand, zijn er voor de ENYAQ iV aerodynamisch geoptimaliseerde lichtmetalen velgen leverbaar die voor minder luchtturbulentie zorgen.

Verminderde turbulentie achter de auto

De turbulentie achter de Škoda ENYAQ iV wordt ook op effectieve wijze verminderd voor een lage luchtweerstandscoëfficiënt. Het langgerekte dakprofiel en de dakspoiler met geïntegreerde zijvinnen verhogen de neerwaartse druk van de auto en zorgen samen met speciale randen op de achterbumper voor een soepele luchtstroom rond de carrosserie. De vlakke onderzijde vermindert de turbulentie en verbetert de luchtstroom onder de auto. Bovendien werkt de diffuser aan de achterzijde met een geïntegreerde spoilerlip samen met de dakspoiler om de luchtturbulentie achter de ENYAQ iV in balans te brengen. De aerodynamisch geoptimaliseerde buitenspiegels verminderen de luchtweerstand en het windgeruis en zorgen ervoor dat de lucht naar achteren wordt geleid en de luchtstroom rond de auto wordt verminderd. Om dit effect te versterken, zijn de spiegels op de voorportieren geplaatst in plaats van in de vensterdriehoek van de A-stijl, zodat de lucht er omheen kan stromen.

Skoda ENYAQ iV aerodynamica

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.