Skoda_knoppen_interieur_header_mobiel

3 september 2023

Waarom Škoda geen afscheid neemt van echte bedieningsknoppen

De nieuwe generaties van de Škoda Kodiaq en Škoda Superb worden binnenkort onthuld. Hoe het interieur eruitziet, is al bekend. Met de drie bedieningsknoppen onder het centrale scherm is iets bijzonders aan de hand. Je kunt er meerdere functies mee bedienen. 

In oudere auto's zijn echte bedieningsknoppen heel normaal. Maar in nieuwe auto's is het vaak minimalisme wat de klok slaat. Daarin moet je bijvoorbeeld de airco via het centrale display bedienen. Dat is soms een tikkeltje omslachtig. De drie grote bedieningsknoppen in het nieuwe interieur van de Škoda Kodiaq en Superb zijn juist heel gebruiksvriendelijk. 

Meer dan drie is niet nodig. Met de zogeheten Smart Dials bedien je veel meer functies. Je kunt ze draaien, indrukken en zelfs naar je eigen voorkeur aanpassen. 

Het beste van twee werelden

"Bij Škoda streven we altijd naar een interieur dat voor de bestuurder zo gebruiksvriendelijk mogelijk is", vertelt Peter Olah, hoofd interieurdesign bij Škoda. "We zijn een van de weinige autofabrikanten die nog echte bedieningsknoppen toepassen. Simpelweg omdat ze eenvoudig in gebruik zijn dan touchknoppen of sliders."

"Maar ook fysieke knoppen moeten met hun tijd meegaan. En dat is precies wat er gebeurd is in de nieuwe Kodiaq en Superb. Ze combineren het beste van twee werelden: een echte bedieningsknop maar met een klein display en meerdere functies. Maximaal gebruiksgemak met een moderne look."

superb-34dashboard

Schermpje van 32 millimeter

Elke bedieningsknop heeft zijn eigen oppervlakte en geeft een ander gevoel. Onderweg is dat heel handig, want je kunt je ogen op de weg houden en toch heel snel de juiste knop vinden. Alle drie de bedieningsknoppen zijn voorzien van een schermpje van 32 millimeter. Daarop zie je de functie die op dat moment actief is, zoals de bediening van de climate control. Als je wat langer is het midden van de knop drukt, kun je van functie wisselen. Zodra de functie van je keuze in beeld is, draai aan de knop om deze te activeren. 

De buitenste Smart Dials zijn voor de bestuurder en zijn passagier. Hiermee stel je de temperatuur in, maar door de functie van de knop te veranderen, bedien je ook de ventilatie en de stoelverwarming. Eigenlijk alles waardoor je het aangenaam warm hebt of verfrissend koel. 

Wat jij wilt

Wat de middelste knop doet, kun je zelf bepalen. Via het centrale scherm kun je vier functies vastleggen. Bijvoorbeeld de volumeregeling van het infotainment en de hoeveelheid ventilatie en de richting hiervan. Maar je kunt deze draaiknop ook gebruiken om een keuze te maken uit een van de rijstanden. Of in te zoomen op het navigatiescherm. Wat jij wilt. 

Op de vrijgegeven interieurfoto's zie je nog vier traditionele knoppen. Die zijn voor de voor- en achterruitverwarming, de luchtrecirculatie en de automaatstand van de climate control.