skodascalamontecarlo1 hero mobiel

20 februari 2024

Wat is een hatchback en welke voordelen zijn er?

De term ‘hatchback’ ben je vast zo vaak tegengekomen dat-ie inmiddels net zo vertrouwd is als je lievelingstrui. Maar kun je omschrijven wat een hatchback is? En ken je alle voordelen van een dergelijke auto? En wat is nou precies het verschil met een sedan? Kortom: tijd voor antwoorden!

De term hatchback slaat op de carrosserie van de auto. Andere vormen zijn de sedan, de stationwagon en de SUV. Een belangrijk kenmerk van een hatchback is dat je de bestuurder en zijn passagiers kunt bereiken via de bagageruimte. En het is mogelijk om de kofferbak groter te maken door de achterbank weg te klappen.

3- of 5-deursauto

De achterklep van een hatchback wordt gezien als een extra deur of portier. Vandaar dat er steevast gesproken wordt van een 3- of 5-deursauto. Dat is dus een hatchback met twee dan wel vier portieren én een achterklep.

Een 3-deurs hatchback kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen. De kleine Škoda Citigo was leverbaar als 3-deurs. De Škoda Fabia is altijd een 5-deursauto. Die twee extra portieren maken de achterbank gemakkelijker bereikbaar en dat is niet alleen handig voor in- en uitstappen, maar ook voor het plaatsen van een autostoeltje.

Verschil tussen hatchback en sedan

Als je op de achterbank van een hatchback zit, kun je spullen uit de kofferbak pakken. Je draait je arm uit de kom en waarschijnlijk zit de hoedenplank in de weg, maar in theorie kan het. En dat is het grote verschil met een sedan. De bagageruimte van een sedan is een afgesloten ruimte. Het voordeel is dat geen kou of warmte verloren gaat, zodra je de achterklep opent.

Bovendien heeft niet elke sedan een neerklapbare achterbank. Dus als je veel laadruimte nodig hebt, kun je beter een hatchback nemen. Zijn achterbank kun je vaak in ongelijke delen neerklappen, zodat je er ook voor kunt kiezen een zitplaats overeind te houden.

Perfect voor een kleine verhuizing

Om je een idee te geven hoeveel groter de bagageruimte wordt als je de achterbank neerklapt: in de Fabia past normaal 380 liter bagage, maar met neergeklapte achterbank is dit opeens 1190 liter. Perfect voor een kleine verhuizing of een bezoekje aan de bouwmarkt. Extra handig is dat de bagageruimte voorzien is van verlichting en de optionele bagagenetten die alles keurig op hun plek houden.

Ruimste in zijn klasse

Behalve de compacte Fabia vind je bij Škoda ook een middenklasse hatchback, namelijk de Škoda Scala. Deze 5-deursauto heeft een bagageruimte van 467 liter. Dat is de ruimste in zijn klasse. Door de achterbank neer te klappen, kun je dit uitbreiden naar een indrukwekkende 1410 liter. Ideaal voor actieve Zaterdagfamilies!

Ook de Škoda Octavia en de nieuwe Škoda Superb zijn leverbaar als hatchback. Voordat je daarin de achterbank neerklapt, mag je IKEA wel even waarschuwen dat ze extra voorraad inkopen.

Bekijk onze voorraad Škoda's