Header_mobiel_flex-lease

2 april 2024

Welke emissieklasse heeft mijn auto?

Termen die je de laatste tijd steeds meer voorbij hoort komen: emissieklasse en milieuzones. We krijgen in Nederland steeds meer te maken met milieuzones. Of je met jouw bedrijfswagen deze zones in mag, hangt af van de emissieklasse van je bus. Wij leggen je in dit artikel haarfijn uit hoe het allemaal zit. 

De Euronorm en emissieklassen

De Euronorm is een richtlijn voor de emissie- of milieuklasse van een auto. Auto's die vanaf 1993 werden geproduceerd, moesten voldoen aan de Euronorm 1. Met deze norm vermindert de uitstoot van onder andere koolstofdioxide, fijnstof en stikstof. Eens in de paar jaar worden de regels aangescherpt en ontstaat er een nieuwe Euronorm. Inmiddels zijn er 7 Euronormen, waarbij 0 slecht is voor het milieu en 6 het meest gunstig. De emissieklasse van jouw auto staat gelijk aan de Euronorm.

Zo’n 30 tot 40 grote gemeenten gaan zero-emissiezones inrichten voor stadslogistiek. Dat betekent dat deze binnensteden vanaf 1 januari 2025 (sommige steden later) alleen nog toegankelijk zijn voor emissieloze bestel- en vrachtauto’s. Het is verstandig om op tijd aan de slag te gaan met het vernieuwen van je wagenpark, zodat je straks goed voorbereid bent. Over de ZE-zones lees je verderop in dit artikel meer.

Volkswagen Caddy Cargo

Hoe hoger de emissieklasse, hoe schoner

De gedachte achter de emissieklasse is dat de overheid handvatten geeft aan gemeenten om vervuilende auto's te kunnen weren in bepaalde gebieden, zoals stadscentra. De emissieklasse van je auto is bepaald aan de hand van de datum van eerste tenaamstelling. Hoe jonger je auto is, hoe hoger de emissieklassen. 

Soms vind je op de achterkant van je kentekenbewijs onder het kopje ‘Milieuklasse EG-goedkeuring V.9’ tussen haakjes de emissieklasse, achter een ingewikkelde code. Gelukkig valt deze informatie een stuk makkelijker te achterhalen. Het enige wat je nodig hebt, is je kenteken. Op de website van milieuzones.nl vind je op basis van je kenteken in welke emissieklasse ofwel Euronorm jouw auto valt. Hieronder zie je in een schema hoe dit zich tot elkaar verhoudt.

Datum eerste toelatingTotEmissieklasse
 30-09-19930
01-10-199331-12-19961
01-01-199731-12-19992
01-01-200031-12-20043
01-01-200531-08-20104
01-09-201031-08-20155
01-09-2015present6

Zero-emissiezones

Een Zero-emissiezone is een gebied waar alleen zakelijke bestel- en vrachtauto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen voor het milieu uitstoten. Voertuigen op benzine, diesel en gas mogen hier dus niet in. Enkel voertuigen op elektriciteit en waterstof zijn toegestaan.

Bij een milieuzone mogen oude diesel personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen de milieuzone niet inrijden. Veel steden hebben al een milieuzone ingevoerd, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Eindhoven en Breda.

ID. Buzz (15)

Gemeenten hebben besloten om deze zones in te stellen, zodat de luchtkwaliteit in de steden verbeterd om deze voor ons allemaal leefbaar te houden. Tegelijkertijd moeten ondernemers wel hun werk kunnen blijven doen in de stad. Daarom mag je vanaf 1 januari 2025 alleen nog met een voertuig die geen uitstoot produceert deze steden in.

Momenteel hebben de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem milieuzones. Vanaf 1 januari 2025 stellen 29 gemeentes zero-emissiezones in. De ingangsdata van de zero-emissiezones verschillen per gemeente. Op de website van opwegnaarzes.nl staat een handig overzicht vanaf per wanneer deze steden hun zero-emissiezone gaan invoeren.