Interieur nieuwe Crafter schetsen hero mobiel

3 november 2023

Volkswagen Bedrijfswagens steekt de succesvolle Crafter in het nieuw

De Volkswagen Crafter is één van de modernste en succesvolste bedrijfswagens in zijn segment. Alleen al tot eind vorig jaar zijn er meer dan 354.000 exemplaren van de huidige generatie verkocht. De Crafter maakt indruk - of het nu gaat om de gesloten bestelwagen, de pick-up, de chassis cabine, de Grand California camperversie of als basis voor opbouwvarianten van externe fabrikanten. Nu introduceert Volkswagen Bedrijfswagens de vernieuwde Crafter. De software en hardware worden geüpgraded naar een nieuw niveau. Met name het dashboard is volledig nieuw vormgegeven. De grote bestelwagen is uitgerust met infotainmentsystemen van de nieuwste generatie. Ook nieuw: de Digital Cockpit, het multifunctionele stuurwiel, de elektronische parkeerrem en tal van assistentiesystemen. De definitieve specificaties en prijzen worden in april 2024 verwacht. 

“We hebben de elektronica-architectuur van de Crafter vernieuwd om een nieuwe generatie infotainment-, assistentie- en comfortsystemen te integreren”, verklaart Karsten Franz, hoofd Technische Ontwikkeling bij Volkswagen Bedrijfswagens. “Dit zorgt ervoor dat de Crafter de meest geavanceerde bedrijfswagen in zijn segment blijft.”

vernieuwdecrafter1

Nieuw infotainmentsysteem

De belangrijkste highlight in het interieur is het infotainmentdisplay, dat voortaan 10,3 inch en optioneel zelfs 12,9 inch groot is. Het is gebaseerd op het nieuwste modulaire infotainmentplatform. Het systeem is zo geplaatst dat het optisch vrijstaand is en biedt een nieuw ontwikkelde grafische interface en slimme menunavigatie, die recent voor het eerst werd gepresenteerd in de nieuwe ID. Buzz met lange wielbasis. Het scherm is verdeeld in twee permanent zichtbare touch bars en het startscherm. Links naast de bovenste balk bevindt zich een nieuwe knop voor een directe toegang tot het hoofdmenu. De onderste touch bar bevat nu de functies voor de airconditioning en optionele stoelverwarming. De temperatuur en het audiovolume kunnen nu worden aangepast met behulp van verlichte touch sliders. Ook krijgt de Crafter een nieuw online spraakbedieningssysteem dat reageert op natuurlijke stemcommando’s.

Digital Cockpit

Voor het eerst wordt de Crafter leverbaar met digitale instrumenten. De Digital Cockpit maakt deel uit van de standaarduitrusting. Met een speciale View-knop op het eveneens nieuwe multifunctionele stuurwiel kan de bestuurder verschillende weergaven selecteren en zo dit scherm ook naar wens aanpassen. Naast centrale displays die zaken als de gereden snelheid en de resterende actieradius weergeven, zijn er in elke weergave vele andere menu’s en informatiedisplays beschikbaar – van de navigatie- en telefoonfunctie tot de mediabibliotheek. Deze functies worden eveneens bediend met de knoppen op het multifunctionele stuurwiel.

Nieuwe elektronische bedieningselementen

De handrem en de keuzehendel voor de achttraps automatische versnellingsbak zijn ook nieuw ontworpen. Waar de Crafter voorheen een traditionele handremgreep naast de bestuurdersstoel had, wordt de nieuwe generatie uitgerust met een elektronisch bediende parkeerrem waarvan de schakelaar tussen het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem is geplaatst. Zo komt er ruimte naast de bestuurdersstoel vrij en wordt de toegang naar achteren verbeterd. Daarnaast wordt het  gemakkelijker om de bestuurdersstoel 180 graden te draaien, wanneer de Crafter is uitgerust met een draaibare stoel (bijvoorbeeld in het geval van een camper). De keuzehendel voor de transmissie is voortaan vormgegeven als een stuurkolomschakelaar in de stijl van de ID. Buzz. 

vernieuwdecrafter2

Bij uitvoeringen met een handgeschakelde versnellingsbak bevindt de versnellingspook zich als vanouds in de middenconsole, terwijl Crafter-uitvoeringen met automatische versnellingsbak daar voortaan een vak voor drankjes hebben. De bediening van de lichtfuncties, de knoppenpanelen rondom de middenconsole en alle ventilatieroosters zijn ook opnieuw vormgegeven en verplaatst. In plaats van USB-A-aansluitingen heeft de nieuwe Crafter nu altijd USB-C interfaces en een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones. Ook nieuw is de USB-C aansluiting in het midden van het dakconsole boven de voorruit. Deze interface maakt het gebruik van apparaten in de buurt van de voorruit mogelijk zonder dat storende kabels het blikveld van de bestuurder of voorpassagier verstoren.

vernieuwdecrafter1

Nieuwe assistentiesystemen

Met de nieuwe Crafter breidt Volkswagen Bedrijfswagens het aanbod assistentiesystemen sterk uit. Nieuw en standaard bij uitvoeringen met een toegestane maximum massa van meer dan 3,5 ton (N2) is dodehoekdetectie die de bestuurder waarschuwt voor voetgangers en fietsers of scooterrijders die zich in de dode hoek aan de bijrijderskant van de Crafter bevinden tijdens het rijden in stadsverkeer (0-30 km/u). Ook nieuw en standaard voor uitvoeringen met een toegestane maximum massa van meer dan 3,5 ton: een wegrij-assistent, die de bestuurder bij het wegrijden informeert of er voetgangers voor de Crafter staan, en een remfunctie voor bij het afslaan (waarbij de Crafter afremt in het geval van tegemoetkomend verkeer). 

Deze systemen kunnen als optie worden besteld voor uitvoeringen tot 3,5 ton (N1). Voortaan eveneens standaard zijn Front Assist (een autonome noodstopfunctie inclusief fietsers- en voetgangersdetectie), Lane Assist (dat de bestuurder ondersteunt bij het aanhouden van de rijstrook), Dynamic Road Sign Display en het akoestische Park Distance Control voor het gedeelte achter de auto. Travel Assist is voor het eerst als optie leverbaar voor de Crafter. Bij dit systeem worden de Adaptive Cruise Control ACC (met automatisch optrekken en afremmen) en Lane Assist samengevoegd tot één systeem dat voor meer gemak en veiligheid zorgt, vooral tijdens lange ritten. In combinatie met Travel Assist maakt nu ook Emergency Assist (automatisch remmen en manoeuvreren naar de rand van de weg tot stilstand) zijn debuut in de Crafter. De nieuwe standaard en optionele assistentiesystemen tillen de Crafter naar een nieuw niveau en maken zo het dagelijks werk voor bestuurders gemakkelijker.

Veel keuze in uitvoeringen

De Crafter wordt opnieuw leverbaar met een breed scala aan carrosserieversies, één van de bekende sterke punten van de modelserie. Het spectrum varieert van een gesloten besteluitvoering tot versies met enkele en dubbele cabines, zoals de Crafter Pick-up en de Crafter Chassis Cabine. Daarnaast is er net als voorheen keuze uit verschillende gewichtsklassen (tot 5.500 kg totaalgewicht), twee wielbases (3,64 en 4,49 meter) en verschillende lengtes (6,0 tot 7,4 meter). Net als voorheen gaat Volkswagen Bedrijfswagens de Crafter leveren met een keuze uit drie dakhoogtes (2,40 tot 2,83 meter). Daarnaast blijft de nieuwe Crafter leverbaar met voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. Naast de vertrouwde handgeschakelde zesversnellingsbak en achttraps automaat voor de uitvoeringen met voor- en vierwielaandrijving wordt er een nieuwe achttraps automatische versnellingsbak beschikbaar voor de varianten met achterwielaandrijving.

De efficiënte en koppelrijke viercilinder turbodieselmotoren leveren vermogens van 103 kW (140 pk), 120 kW (163 pk) en 130 kW (177 pk). Deze motoren zijn afhankelijk van de uitvoering zowel leverbaar op basis van een light duty- alsook een heavy duty emissierichtlijn. Op deze manier kan Volkswagen Bedrijfswagens aan eindeloos veel eisen van klanten voldoen, ook in het geval van voertuigen met een hoog eigengewicht.