autoworldbrussels37 hero mobiel

5 april 2024

Beeldverslag Autoworld Brussel: één grote Golf-familie

De Volkswagen Golf blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit. Reden voor Autoworld Brussel om recent een Golf Cars & Coffee te organiseren op de Esplanade vóór het museum in de Belgische hoofdstad. Met een opkomst van maar liefst 425 enthousiaste deelnemers - waaronder veel Nederlanders - en meer dan 200 unieke pareltjes uit acht generaties Golf heerste er ondanks het koude weer een warme sfeer.

Elke Golf heeft zijn eigen verhaal. De bezoekers genoten duidelijk van de inspirerende gesprekken en ontmoetingen met gelijkgestemden. “Je treft hier allemaal mensen die iets met de jarige job hebben”, vertelt bezoeker Joop Kortenaar, die met zijn Golf 1.8 GT van de tweede generatie vanuit Noord-Holland naar het Parc du Cinquantenaire in Brussel is komen rijden. “Of je nu een compleet originele Golf hebt, een bespoilerde versie, een splinternieuwe of een zwaar gebruikte: we zijn hier met één grote Golf-familie.”

Iconisch model

De fans zijn al vijftig jaar in de ban van de jarige Volkswagen Golf, bleek ook in Brussel. Het is een iconisch model dat maar blijft verrassen. In exact een halve eeuw liepen meer dan 37 miljoen Golfjes van de fabrieksband in het Duitse Wolfsburg. Een uitsnede hiervan was bij de Cars & Coffee in Brussel te vinden. Tussen de aanwezige voertuigen bevonden zich opmerkelijk veel exemplaren uit de eerste serie Golf van designer Giorgetto Giugiaro die tussen maart 1974 en september 1983 zijn gefabriceerd. Ze zijn nu dus minimaal veertig jaar of ouder. Maar ook alle generaties van de iconische Golf GTI, de hoog-op-de-poten staande Golf Country, diverse cabrio’s, een enkele Golf Plus, Caddy’s en de zeer exclusieve Golf Rallye G60 gaven acte de presence. Van deze laatste Golf zijn er tussen 1989 en 1993 ongeveer 5.000 gebouwd.

Vijftig jaar iconisch vakmanschap

Naast het bewonderen van mooie klassiekers op de Esplanade namen veel deelnemers van de Golf Gathering de kans waar om de expo ‘VW Golf 50th Anniversary’ te bezoeken, een eerbetoon aan vijftig jaar iconisch vakmanschap van Volkswagen. Naast een uitgebreide vaste collectie van meer dan 250 auto’s worden in het museum nog tot 28 april 15 bijzondere exemplaren uit de acht verschillende generaties Golf getoond. Bezoekers gaan terug naar het moment dat de eerste Golf op 29 maart 1974 in Wolfsburg van de band liep, toen nog met de vierkante bumpers en de kleine achterlichten. Maar ze genieten ook van het heden met de speciale uitvoering van de Golf van de achtste generatie, de Volkswagen Golf R 333 Limited Edition. Zoals die naam al weggeeft is hij 333 pk sterk én gelimiteerd tot slechts 333 exemplaren in Lime Yellow Metallic die inmiddels allemaal zijn verkocht. De sterkste Golf ooit die in Autoworld Brussel wordt tentoongesteld is overigens van een Nederlandse liefhebber.