Golf GTI Clubsport

14 oktober 2020

Nieuwe Golf 8 GTI wordt nog sportiever

Met de onthulling van de nieuwe Golf 8 GTI ging het sportieve hart van menig liefhebber al sneller kloppen. Voor degene die nog meer sportiviteit verwachten, presenteert Volkswagen de Golf GTI Clubsport. De sterke hatchback, met een vermogen van 221 kW/300 pk, tilt de sportiviteit van de nieuwste generatie Volkswagen Golf naar een nog hoger niveau. De GTI Clubsport is onder andere uitgerust met een ‘Nürburgring’-modus, die speciaal ontwikkeld is om een zo snel mogelijke rondetijd te rijden op de legenadarische Nordschleife. 

Topsnelheid van 250 km/u

De nieuwe Golf GTI Clubsport is uitgerust met een 2.0 TSI motor met een vermogen van 221 kW/300 pk en het maximumkoppel 400 Nm. Deze GTI Clubsport is voorzen van een 7-traps DSG-transmissie en accelereert in minder dan 6 seconden van 0 naar 100 km/u met een begrensde topsnelheid van 250 km/u. De Clubsport heeft een speciaal rijprofiel erbij gekregen, speciaal ontwikkeld voor de Nordschleife van de Nürburgring. Door een ‘zachtere’ onderstelafstemming is de Clubsport ideaal voor het lange golvende parcours en tot wel 13 seconden sneller op het circuit dan de eerder geïntroduceerde Golf GTI.

Sportieve karakter

De Golf GTI Clubsport maakt geen geheim van zijn sportieve karakter. De onderste luchtinlaat in de voorbumper is vrijwel open en de spoiler is uitgevoerd als splitter. De kenmerkende rode GTI-strip, die doorloopt tot in de LED-lichtunits, wordt bij de Clubsport optisch doorgetrokken richting de A-stijl, tot aan de GTI-aanduiding. Net als de Golf GTI heeft de Clubsport een LED-lichtstrip over de hele breedte van de carrosserie; van koplamp tot koplamp. Aan de achterzijde is de uit twee delen bestaande dakspoiler een eyecatcher. Ook de ver naar buiten geplaatste grote, ovale uitlaatpijpen zijn specifiek voor de Clubsport. Standaard zijn vijfspaaks 18 inch ‘Richmond’ lichtmetalen velgen, 19 inch exemplaren ‘Adelaide’ zijn optioneel beschikbaar. Als de ‘Clubsport’ in het donker wordt ver- of ontgrendeld, projecteert hij de letters GTI op de grond.

Clubsport-ambiance

De bestuurder en de inzittenden beleven de dynamiek van de Golf GTI Clubsport in een sportieve ambiance. De premium Top-sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zijn bekleed met ArtVelours (lederen bekleding optioneel). Achter het met geperforeerd leder afgewerkte sportstuur bevinden zich grote schakelpaddles. De standaard Digital Cockpit heeft een speciale GTI-look en de startknop geeft pulserende rode lichtsignalen voorafgaand aan de start. Uiteraard zijn er ook andere typische GTI-kenmerken, zoals zwarte hemelbekleding, edelstalen pedalen en rode afwerkingsaccenten. De standaarduitrusting omvat verder de aircare 3-zone Climatronic airconditioning, sfeerverlichting (30 kleuren), LED-verlichting in het voetengedeelte, het 10 inch grote Discover Media navigatiesysteem met online diensten van We Connect en We Connect Plus, Voice Control, DAB+ radio, smartphone-integratie (App Connect) en een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones. Op het gebied van veiligheid heeft de GTI Clubsport Travel Assist standaard (waarbij de Adaptive Cruise Control samensmelt met de rijstrookbehoudassistent ‘Lane Assist’).

De Golf GTI Clubsport wordt eind dit jaar op de markt verwacht. De exacte (uitvoerings)specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.