start productie ID.5

4 februari 2022

Productie Volkswagen ID.5 van start

Volkswagen is officieel gestart met de productie van de nieuwe Volkswagen ID.5 en ID.5 GTX. De productie van beide modellen vindt plaats in het Duitse Zwickau, waarmee de fabriek in de Duitse plaats nu alleen nog maar elektrische auto's produceert. In de fabriek worden namelijk inmiddels zes modellen van Volkswagen, Audi en CUPRA geproduceerd, allemaal gebaseerd op het MEB-platform dat speciaal ontwikkeld is voor de elektrische modellen van de Volkswagen Groep.

Volledig elektrische productie

De productiefabriek in Zwickau is niet de eerste fabriek waar enkel elektrische auto's geproduceerd worden. De inmiddels bekende Glazen Fabriek in Dresden ging de fabriek in Zwickau voor. Daarnaast staan er in Emden, Hannover en Chattanooga (Amerika) ook fabrieken waar enkel de Volkswagen ID.4 of ID.Buzz worden geproduceerd. Het doel van deze vijf fabrieken is om in Europa, Noord-Amerika en China 1,2 miljoen elektrische auto's te produceren.

Meest efficiënte autofabriek

Zoals eerder benoemd worden er in Zwickau zes modellen voor drie merken geproduceerd. Het gaat hierbij om de Volkswagen ID.3, ID.4 en ID.5, Audi Q4 e-tron, Q4 e-tron Sportback en de CUPRA Born. De fabriek in Zwickau is er op gebouwd om 300.000 elektrische auto's per jaar te bouwen, waarmee het de meeste efficiënte productiefabriek van elektrische auto's in Europa is geworden. Het mooie aan de productie in Zwickau is de CO2-neutrale toeleverings- en productieketen. In het proces wordt er zo min mogelijk koolstof geproduceerd en onvermijdelijke emissies worden gecompenseerd. 

CO2-neutrale doelstelling

Met de start van de productie van de Volkswagen ID.5 in Zwickau zet Volkswagen een goede stap in het behalen van de doelstelling, netto CO2-neutraal zijn in 2050. Daartussen zit nog een doelstelling. De CO2-uitstoot verlagen met 40 procent. Hierbij gaat het niet alleen om processen van toelevering en productie, maar ook om het recyclen van hoogspanningsaccu's uit verouderde elektrische modellen. De komende jaren gaat het wagenpark van Volkswagen verder op de schop. Het uiteindelijke doel is een volledig elektrisch wagenpark en daarin zet Volkswagen voorzichtig stappen vooruit. Voor nu introduceert Volkswagen elk jaar minimaal één nieuwe elektrische auto.