solid-state

5 januari 2024

Solid-state batterij van Volkswagen doorstaat eerste tests glansrijk

De solid-state batterij wordt algemeen gezien als de heilige graal voor toekomstige elektrische auto’s. Deze nieuwe technologie belooft een groter rijbereik, kortere laadtijden en maximale veiligheid. De Ameriaanse startup QuantumScape, waarin Volkswagen al jarenlang investeert, heeft op dit gebied recent een nieuwe mijlpaal gerealiseerd. In een uitgebreide test heeft de nieuwe solid-state batterij alle verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ze doorstond ruim 1.000 laadcycli, wat voor een elektrische auto met een rijbereik van 500 à 600 kilometer overeenkomt met ruim een half miljoen afgelegde kilometers. Bovendien bleek aan het einde van de test dat de batterij nauwelijks in capaciteit afnam, met een resterend vermogen van 95%.

“Dat zijn veelbelovende resultaten die op indrukwekkende wijze het potentieel van de solid-state batterij onderschrijven”, aldus Frank Blome, CEO van PowerCo, de batterij-tak van de Volkswagen Groep. “Het uiteindelijke resultaat van deze ontwikkeling zou een batterijcel kunnen zijn die een grote actieradius mogelijk maakt, supersnel kan worden opgeladen en vrijwel niet veroudert. Samen met onze partner QuantumScape werken we op volle snelheid door aan de ontwikkeling van de solid-state batterij, om hem klaar te stomen voor serieproductie.”

Van ontwikkeling naar serieproductie

Als criterium voor de ontwikkeling en het testen van solid-state batterijen geldt vanuit de industrie doorgaans 700 laadcycli, waarbij een maximum capaciteitsverlies van 20 procent mag optreden. Waarden die de solid-state batterij van QuantumScape ruimschoots heeft overtroffen. Ook op het gebied van criteria als de snellaadcapaciteit, veiligheid en ontlading voldeed de technologie van QuantumScape aan alle vereisten.

De volgende stap op weg naar de serieproductie van de solid-state batterij is nu het perfectioneren en opschalen van de productieprocessen. Het door PowerCo ontwikkelde unified cell-concept van Volkswagen is in principe overigens ook geschikt voor het gebruik van solid-state celtechnologie. De Volkswagen Groep is sinds 2012 betrokken bij QuantumScape en is één van de belangrijkste investeerders in de technologiestartup.

Meer Volkswagen nieuws

id.code
Volkswagen presenteert elektrisch submerk ID.UX en ID. CODE studiemodel

Volkswagen zet vol in op de implementatie van de ‘in China, voor China’-strategie. Het ID. CODE studiemodel is de voorbode van wat het merk voor Chinese klanten in petto heeft. 

passatehybrid1
Passat eHybrid: 134 km elektrische range, veel ruimte en trekkracht

De nieuwe Volkswagen Passat is nu ook te bestellen vanaf € 49.990* als Passat eHybrid, met de nieuwste plug-in hybridetechnologie. 

gtifanfest
Voorverkoop nu al legendarisch Volkswagen GTI Fanfest gestart

Over minder dan vier maanden vindt van 26 tot en met 28 juli het grote GTI Fanfest van Volkswagen plaats.

mib4
De evolutie van MIB4: tailormade navigatie voor elektrische Volkswagens

In een tijd waarin navigatie-apps op smartphones ons de weg wijzen, leggen we bij Volkswagen de lat nog hoger met ons innovatieve MIB4 infotainment- en navigatiesysteem.