solid-state

5 januari 2024

Solid-state batterij van Volkswagen doorstaat eerste tests glansrijk

De solid-state batterij wordt algemeen gezien als de heilige graal voor toekomstige elektrische auto’s. Deze nieuwe technologie belooft een groter rijbereik, kortere laadtijden en maximale veiligheid. De Ameriaanse startup QuantumScape, waarin Volkswagen al jarenlang investeert, heeft op dit gebied recent een nieuwe mijlpaal gerealiseerd. In een uitgebreide test heeft de nieuwe solid-state batterij alle verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ze doorstond ruim 1.000 laadcycli, wat voor een elektrische auto met een rijbereik van 500 à 600 kilometer overeenkomt met ruim een half miljoen afgelegde kilometers. Bovendien bleek aan het einde van de test dat de batterij nauwelijks in capaciteit afnam, met een resterend vermogen van 95%.

“Dat zijn veelbelovende resultaten die op indrukwekkende wijze het potentieel van de solid-state batterij onderschrijven”, aldus Frank Blome, CEO van PowerCo, de batterij-tak van de Volkswagen Groep. “Het uiteindelijke resultaat van deze ontwikkeling zou een batterijcel kunnen zijn die een grote actieradius mogelijk maakt, supersnel kan worden opgeladen en vrijwel niet veroudert. Samen met onze partner QuantumScape werken we op volle snelheid door aan de ontwikkeling van de solid-state batterij, om hem klaar te stomen voor serieproductie.”

Van ontwikkeling naar serieproductie

Als criterium voor de ontwikkeling en het testen van solid-state batterijen geldt vanuit de industrie doorgaans 700 laadcycli, waarbij een maximum capaciteitsverlies van 20 procent mag optreden. Waarden die de solid-state batterij van QuantumScape ruimschoots heeft overtroffen. Ook op het gebied van criteria als de snellaadcapaciteit, veiligheid en ontlading voldeed de technologie van QuantumScape aan alle vereisten.

De volgende stap op weg naar de serieproductie van de solid-state batterij is nu het perfectioneren en opschalen van de productieprocessen. Het door PowerCo ontwikkelde unified cell-concept van Volkswagen is in principe overigens ook geschikt voor het gebruik van solid-state celtechnologie. De Volkswagen Groep is sinds 2012 betrokken bij QuantumScape en is één van de belangrijkste investeerders in de technologiestartup.

Meer Volkswagen nieuws

polor-lineedition2
Volkswagen introduceert R-Line Editions van Polo, T-Cross, Taigo en T-Roc

Volkswagen presenteert aantrekkelijke R-Line Editions van de Polo, T-Cross, Taigo en T-Roc. Nu tot € 2.700 voordeel.

golfr1-3
Het innovatieve sportonderstel van de vernieuwde Golf R

Het is misschien wel de meest geanticipeerde versie van de vernieuwde Golf – de Golf R, met een vermogen van 245 kW/333 pk en voorzien van 4MOTION vierwielaandrijving.

e-grandtourofswitzerland1
Roadtrip door Zwitserland met de Volkswagen ID.7

Volkswagen nam de proef op de som en reden met de nieuwe ID.7 naar Zwitserland om de "E-Grand Tour of Switzerland" te rijden. Benieuwd naar hun bevindingen?

tiguanr-lineedition1 (1)
Aantrekkelijke R-Line Editions nieuwe Passat en Tiguan

Met de komst van de sportieve en luxe R-Line Editions krijgt de aantrekkingskracht van de nieuwe Passat en Tiguan nu een extra boost.