Fabriek VW Valencia

21 maart 2023

Volkswagen Groep geeft startschot voor bouw gigafactory in Valencia

De Volkswagen Groep zet een belangrijke volgende stap in zijn batterijoffensief. Dochteronderneming PowerCo heeft samen met de koning en de premier van Spanje het startschot gegeven voor de bouw van ‘gigafactory Valencia’. Vanaf 2026 worden hier eenheidscel-accu’s geproduceerd. In eerste instantie bedraagt de productiecapaciteit 40 GWh per jaar, goed voor een half miljoen EV’s per jaar. De gigafactory gaat volledig op groene energie draaien.

De bouw van de gigafactory in Valencia is een sleutelmoment in het investeringsprogramma ‘Future Fast Forward’ van de Volkswagen Groep, waarmee een bedrag van € 10 miljard is gemoeid. In het kader hiervan elektrificeert de Groep samen met dochter SEAT S.A. en 49 andere partners ook de autofabrieken in Martorell en Pamplona. 

‘Gigafactory Valencia’ heeft in eerste instantie een jaarlijkse productiecapaciteit van 40 GWh, goed voor circa 500.000 elektrische auto’s. Op termijn kan deze capaciteit verder worden uitgebreid naar 60 GWh. De nieuwe fabriek levert ook meer dan 3.000 nieuwe banen op.

Fabriek VW
Giga fabriek VW

Duurzaamheid als uitgangspunt

De gigafactory in Valencia gaat volledig op groene stroom draaien. Die komt bijvoorbeeld van een nabijgelegen zonnepark met een oppervlakte van 250 hectare. Ook gaat de productiefaciliteit gebruikmaken van windenergie. 

De eenheidscel

In ‘gigafactory Valencia’ gaat PowerCo accu’s produceren die gebruikmaken van de eenheidscel. Deze is breed inzetbaar doordat hij geschikt is voor verschillende cel-chemieën. De eenheidscel is veelbelovend op het gebied van actieradius en laadtijden. Door synergie-effecten heeft deze technologie het bovendien in zich om batterijkosten tot zelfs de helft terug te dringen.

Drie gigafactories 

Binnen de Volkswagen Groep is PowerCo verantwoordelijk voor alle activiteiten op het gebied van batterijen. De realisatie van drie gigafactories staat daarbij centraal. In het Duitse Salzgitter vordert de bouw van de eerste. Valencia wordt de volgende en de derde gigafactory komt in St. Thomas, Canada.