audiaime-15042019-376891

Slimme mobiliteit

Audi AI:ME

Visie op autonoom rijdende stadsauto

Met de Audi AI:ME presenteert het merk een visionair mobiliteitsconcept voor de metropolen van de toekomst. Het concept is niet bedoeld voor de markt, er zullen wel technologieën en andere aspecten gebruikt worden in toekomstige modellen van Audi. De AI:ME is compact, heeft een ruim en futuristisch interieur en kan level 4 autonoom rijden (volledig zelf dus). Zo kunnen de inzittenden hun reistijd naar eigen wens benutten. 

Geef je rit een eigen invulling

Om volledig te snappen wat Audi wilt bereiken met deze auto, beginnen we met het ophelderen van de modelnaam. De afkorting AI zal niet veel mensen meer onbekend zijn. Deze letters staan voor Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). De 'ME' in de naam staat voor de persoonlijke rijbeleving die deze elektrische stadsauto biedt. Dit doet hij met proactieve en slimme diensten, zodat de passagiers hun rijtijd optimaal kunnen benutten met werk, hobby's of voor het gezin. 

De AI:ME beschikt over niveau 4 autonoom rijden, wat wilt zeggen dat de auto volledig zelfstandig de besturing kan overnemen en door specifieke gebieden kan rijden. Denk hierbij aan snelwegen of steden met geschikte infrastructuur. Als bestuurder kan je je dan volledig focussen op je werk of relaxen. Als de auto vervolgens het specifieke gebied verlaat, dient hij of zij wel weer het stuur over te nemen. 

Derde woonruimte

Instappen in de AI:ME is als instappen in een hele comfortabele woonkamer. Je beschikt over volop opbergruimte en handige features zoals magnetische bekerhouders. De communicatie- en interactiesystemen - met een multifunctionele 3D OLED-monitor als centraal element - zijn te bedienen via eyetracking, stemcommando's en touchpads. VR-brillen maken het mogelijk om films en games optimaal te beleven. 

Geluid van buitenaf wordt volledig weg gefilterd dankzij Noise Compensation. De ramen zijn te verduisteren dankzij elektrochromatisch glas en planten dragen bij een aan goed interieurklimaat. Slimme algoritmes leren de passagiers kennen, waarmee bepaalde settings kunnen worden aangepast en/of specifieke diensten worden aangeboden. De AI:ME meet zelfs het stressniveau van de inzittenden.

Audi AIME welcome

Eigen gezicht, toch een Audi

Qua afmetingen past de Audi AI:ME perfect in het compacte segment. Zijn designelementen zijn typisch voor een toekomstige, elektrisch aangedreven Audi, gekeken naar bijvoorbeeld de Audi Skysphere. Vooral de hoeken in de ruiten zijn uniek en zijn 23 inch lichtmetalen velgen benadrukken de dynamiek van het ontwerp. Op basis van zogenoemde 'use cases' wil Audi de modellen uit de AI-range on-demand beschikbaar stellen. Zo hoef je de auto niet daadwerkelijk aan te schaffen. De gebruiker kan via MyAudi voorkeuren en instellingen selecteren die aansluiten bij de persoonlijke wensen. De AI:ME is vervolgens op te halen op een speciaal station óf in bepaalde gebieden met geschikte infrastructuur kan hij zelfstandig voorrijden. Parkeren is niet meer nodig: na aankomst vindt de auto zelf zijn weg terug naar een station.

100% communicatie

De verlichting zet nieuwe maatstaven, gezien deze ingezet kan worden als communicatiemiddel. De AI:ME kan eenvoudig te begrijpen symbolen op het wegdek of op een muur projecteren. Zo kan hij voetgangers bijvoorbeeld laten weten dat ze veilig kunnen oversteken. Ook heel slim: wanneer er alarmlichten worden 'gezien' door de AI:ME, kan hij dit signaal met de eigen verlichting versterken voor extra zichtbaarheid. Ten slotte: Omdat vóór- en achterlichten minder zichtbaar zijn in de stad door externe lichtfactoren, beschikt de AI:ME over in de carrosserie geïntegreerde LED-elementen. Daarmee wordt de auto vanuit ieder standpunt beter zichtbaar.

Elektrische technologie

Niet geheel onbelangrijk, wat kan je verwachten van de elektromotor? Gezien de AI:ME bedoeld is voor de stedelijke omgeving, is inzetbaarheid belangrijker dan een grote actieradius en hoge topsnelheden. De technische opzet van de auto is daarom relatief simpel met een 65 kWh-batterij en een achterin geplaatste 125 kW/170 pk sterke elektromotor. Dankzij het relatief lage gewicht en recuperatie is het energieverbruik van de AI:ME zeer laag.