De vernieuwde Audi A8 een nieuwe definitie van topklasse

12 december 2013 Audi S8

Consequent gebruik van lichtgewicht materialen, excellent comfort en een indrukwekkend pakket van hoogwaardige technologieën. Audi heeft het karakter van zijn vlaggenschip, de A8, nog verder versterkt. De motoren zijn krachtiger, maar tegelijkertijd ook zuiniger geworden. Nieuwe assistentiesystemen en de innovatieve matrix-LED koplamptechnologie verlenen de auto nog meer prestige.

Audi behoort met de vernieuwde A8 tot de koplopers op het gebied van innovatie in het luxesegment. De Audi ultra lichtgewichte bouwwijze is een belangrijke troef van de grote limousine: met reguliere wielbasis weegt de Audi A8 3.0 TFSI quattro niet meer dan 1.830 kg, het laagste gewicht in dit segment voor auto’s met vierwielaandrijving. De carrosserie is vrijwel geheel gebouwd van aluminium volgens het Audi Space Frame-concept (ASF) en weegt niet meer dan 231 kg. Lengte, breedte, hoogte en wielbasis blijven met respectievelijk 5,14 meter, 1,95 meter, 1,46 meter en 2,99 meter onveranderd. De A8 L is 13 cm langer en heeft ook een 13 cm langere wielbasis. Bij beide carrosserievarianten is het beladen van de bagageruimte vergemakkelijkt door een gewijzigde vormgeving. Extra isolatiemateriaal zorgt ervoor dat het in het interieur nog stiller is dan voorheen.

Innovatief verlichtingssysteem
Het dynamische ontwerp van de limousine is nog krachtiger geworden. De motorkap, de koplampen, de single-frame grille en de voorbumper werden aangepast. LED koplampen behoren nu tot de standaarduitvoering. Ook de nieuwe matrix-LED koplampen, waarbij het grootlicht is opgedeeld in 25 afzonderlijke diodes die los van elkaar kunnen worden aan- of uitgeschakeld of gedimd, kunnen als optie worden geleverd. Het koplampsysteem reageert hierbij op andere auto’s om verblinding te voorkomen en zorgt tegelijkertijd voor een optimale verlichting van de weg onder alle omstandigheden. Ook de intelligente bochtverlichting, dagrijverlichting in een nieuwe uitvoering en richtingaanwijzers met dynamisch lichtbeeld maken deel uit van de nieuwe koplampen. Het verlichtingssysteem in de Audi A8 werkt op basis van de navigatie en past zich aan het wegverloop aan. In combinatie met de standaard MMI Navigatie plus met MMI touch worden de gegevens over de route, zoals het verloop van bochten of de soort wegen waarop wordt gereden, herkend. Ook de LED-lampen aan de achterkant van de nieuwe Audi A8 zijn vlakker geworden. Daarnaast werden de contouren van de achterbumper gewijzigd. Nieuw zijn ook de chroomaccenten en zwarte raamomlijstingen. Er zijn twaalf verschillende carrosseriekleuren leverbaar, waaronder vijf nieuwe. Bij de wielen kan worden gekozen uit nieuwe designs.

Vernieuwde TFSI- en TDI-motoren
De Audi A8 wordt geleverd met vernieuwde benzine- en twee dieselmotoren. De benzinemotoren zijn de 3.0 TFSI met 228 kW/310 pk (voorheen: 213 kW/290 pk) met compressortechnologie en de V8-biturbo 4.0 TFSI met 320 kW/435 pk (voorheen: 309 kW/420 pk). Als dieselmotoren zijn de zeer zuinige 3.0 TDI clean diesel met een vermogen van 190 kW/258 pk (voorheen: 184 kW/250 pk) en de krachtige 4.2 TDI clean diesel met een vermogen van 283 kW/385 pk (voorheen: 258 kW/350 pk) en een koppel van niet minder dan 850 Nm leverbaar. Bij de meeste motoren werden de prestaties verbeterd. Zo accelereert de A8 4.0 TFSI quattro nu in 4,5 seconden van 0-100 km/u. Het Audi Cylinder on demand-systeem (COD) schakelt vier van de acht cilinders uit wanneer niet het volle vermogen nodig is. De 3.0 TDI clean diesel is de zuinigste motor: het verbruik daalde naar niet meer dan 5,9 liter diesel per 100 km, de uitstoot daalde naar slechts 155 gram CO2 per kilometer. Alle motoren voldoen aan de Euro-6 norm. Dankzij aanpassingen om de wrijving te verminderen kon ook het verbruik met tot tien procent worden teruggebracht.

Naast deze motoren biedt Audi nog drie aandrijflijnen aan voor de A8. De indrukwekkende Audi A8 L W12 quattro is het topmodel van de reeks. De benzinemotor is uitgevoerd in W-vorm en is daardoor bijzonder compact en licht. Het vermogen uit een cilinderinhoud van 6,3 liter bedraagt 368 kW/500 pk. Met een verbruik van 11,7 liter per 100 kilometer (270 gram CO2 per kilometer) is hij de zuinigste in zijn klasse. Ook deze motor is uitgevoerd met een Cylinder on demand-systeem, dat speciaal voor deze motor werd ontwikkeld. Wanneer niet volgas wordt gereden, worden de inspuiting en de ontsteking van zes cilinders stopgezet. De leverbare Active Noise Cancellation helpt om het geluidsniveau sterk te verminderen.

Met een 382 kW/520 pk sterke motor is de S8 de grote sportieve limousine van Audi. Dankzij de 4.0 TFSI-motor en de quattro-vierwielaandrijving accelereert de S8 in 4,2 seconden van 0-100 km/u. Het gemiddeld verbruik bedraagt 10,1 liter per 100 kilometer (235 gram CO2 per kilometer); ook hierbij speelt het COD-systeem een belangrijke rol.

De Audi A8 is er vanaf € 93.900,- en is te zien in onze Audi showrooms.

Terug naar nieuwsoverzicht