Tips voor de aankoop van een occasion

12 juli 2019

De aankoop van een auto is er eentje die u niet iedere week, maand of zelfs ieder jaar doet. Over het algemeen is er aardig wat geld mee gemoeid en daarom wilt u natuurlijk een weloverwogen keuze maken. Zeker wanneer het om een gebruikte wagen gaat, wilt u extra alert zijn om er zeker van te zijn dat je geen miskoop begaat.

Hier onder leest u tips die u in uw achterhoofd kunt houden bij de aankoop van een occasion.

1. Doe vooronderzoek

Weet u al een beetje wat voor auto u wilt kopen? Speur dan het internet eens af en probeer zoveel mogelijk over dit model en de uitvoering te lezen. Veel auto’s hebben bekende en minder bekende kwaaltjes; denk bijvoorbeeld aan lekkage in de achterklep, een krakende vering of een tik in de motor. Het mooie aan het internet anno nu is dat hier van alles over te lezen is.

Op verschillende fora, onafhankelijke autotest websites en op YouTube kunt u kennismaken met de auto die u op het oog hebt, zonder er in te rijden.

En heeft uw volgende auto kwaaltjes, dan weet u gelijk waar u het met de verkopende partij over kunt hebben en wat u extra kunt controleren. Vaak komt u er dan achter dat dit geen probleem is in verband met een toegepaste update of terugroepacties.

Vrijblijvend contact 

2. Vraag naar de kosten

Het is fijn om van tevoren te weten hoeveel maandelijkse kosten u ongeveer gaat maken bij deze auto. Vanzelfsprekend kijkt u daarbij naar de verzekering van de auto en de hoogte van de wegenbelasting in uw provincie. Maar daarnaast kunt u ook rekening houden met het verbruik en kunt u een dealer bellen om te vragen naar het onderhoudsinterval en de gemiddelde kosten hiervan.

Op ANWB.nl kunt u gemakkelijk de autokosten berekenen op basis van onder andere het kenteken en de kilometrage per jaar. 

3. Als  u uw ´oude´ auto inruilt

Wilt u uw huidige auto inruilen op de occasion die u op het oog hebt? Bekijk dan op bijvoorbeeld Marktplaats wat uw auto ongeveer waard is. Als u uw volgende auto bij een dealer koopt, houd er dan rekening mee dat u niet de prijs krijgt die op Marktplaats staat. Hier ziet u namelijk de verkoopprijs en niet de inkoopprijs. Hier zit een verschil in omdat de verkopende partij rekening houdt met eventuele opknap- en onderhoudskosten, garantie en een verkoopmarge. 

4. Maak een proefrit

U hebt nu voldoende voorbereiding gedaan om een afspraak in te plannen met de verkopende partij. Tijdens de afspraak is het van belang een gedegen proefrit te maken. Pak dus een stukje snelweg, rijd over een klinkerweg, maak een noodstop (op een veilige plek natuurlijk) en neem vooral de tijd. In een proefrit van ongeveer een halfuur tot een uur heeft u de auto goed kunnen ervaren.

5. Test de opties

Moderne auto’s hebben steeds uitgebreidere opties en steeds innovatievere snufjes. Maar die moeten natuurlijk wel werken. Check bijvoorbeeld of de verwarming lekker warm wordt en of de airco goed koelt, maar kijk ook of, bijvoorbeeld, de adaptive cruise control werkt en of de parkeersensoren naar behoren functioneren.

Vaak biedt de verkopende partij aan om mee te rijden. Maak hier gebruik van! De verkoper kan toelichting geven zodat u weet welke mogelijkheden uw nieuwe auto allemaal in huis heeft. U kunt natuurlijk ook zelf vragen of de verkoper een stukje mee rijdt, dit doet hij met plezier!

6. Denk na over garantie

Als u bij een autobedrijf uw occasion koopt, zijn er vaak meerdere mogelijkheden wat betreft garantie. Peil bij de verkoper wat hierin de mogelijkheden zijn. Hij kan u hierin ongetwijfeld goed informeren. Als u deze informatie voorafgaand aan de afspraak alvast heeft doorgenomen, hoeft u geen overhaaste beslissingen te nemen. Of u weet of u extra garantie wilt, hangt af van de leeftijd en staat van de auto én bovenal uw eigen gevoel. De ene persoon verzekert nu eenmaal meer dan de ander. 

7. Ga af op jouw gevoel

Stapt u na de proefrit met een blij gevoel uit de auto? Dan is dat alvast een goed begin. Heeft u sympathie voor de verkopende partij? Dan bent u weer een stap dichterbij. Ga vooral af op uw gevoel en bedenk wat de eerste indruk van de auto is.

8. Twijfels?

Twijfelt u over iets? Spreek deze twijfels dan vooral uit naar de verkopende partij. Hij kan u sowieso verder informeren en zorgt er waarschijnlijk voor dat de twijfels verdwijnen.

Zijn jullie het eens geworden over de prijs en eventuele voorwaarden? Gefeliciteerd! Vergeet dan niet, voor u met uw nieuwe auto de weg opgaat, de auto te verzekeren. Dit is in Nederland wettelijk verplicht. De dealer kan u vaak een goede verzekering aanbieden.

Bij De Waal Autogroep

Wanneer u bij De Waal Autogroep een nieuwe of jong gebruikte wagen koopt, zit u gegarandeerd goed!

  • Voor aflevering van een auto controleren we altijd alle vloeistoffen. Als het nodig is vullen we deze kosteloos aan.
  • Al onze occasions zijn 100% onderhouden volgens de fabrieksvoorschriften.
  • Bij De Waal Autogroep kunt u er zeker van zijn dat de kilometerstand klopt. De standen van onze occasions zijn geregistreerd bij het RDW.
  • Standaard wordt een occasion bij De Waal verkocht zonder garantiepakket. Duidelijk en transparant zodat u weet wat u kunt verwachten. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om een afleverpakket erbij te kopen. Vraag naar de mogelijkheden.
  • Ook de verzekering regelen wij voor u:

Wij bieden merkenverzekeringen aan van Volkswagen, Audi, ŠKODA en SEAT. Volgens Independer staan deze qua prijs bijna altijd in de top 5. Daarnaast biedt een merkenverzekering veel voordelen zoals reparaties bij de dealer en het gebruik van originele onderdelen, zodat uw auto ook ná reparatie weer in een uitmuntende staat is. Dit is dan weer in uw voordeel op het moment dat u déze auto inruilt.

Voorraad occasions    Ik heb een vraag

Terug naar nieuwsoverzicht