Optimalisatie elektrische auto

26 februari 2021

Alles over het opladen van een elektrische auto

Maakt u binnenkort de overstap naar elektrisch rijden? Bent u benieuwd hoe het opladen van zo’n accu precies in zijn werk gaat? In dit artikel leggen we uit waar u allemaal rekening mee kunt houden. Gaat u bijvoorbeeld voor gewoon opladen of snelladen en hoe werkt het opladen van een elektrische auto in het buitenland?

Verschil tussen opladen en snelladen

De laadpaal op het werk, op een bedrijventerrein en in een woonwijk zijn bijna altijd reguliere laadpalen. Bij deze laadpalen wordt er een onderscheid gemaakt tussen publieke laadpalen en laadpalen die iemands privébezit zijn. Voor publieke laadpalen heeft u een abonnement nodig, hierover leest u verderop meer.

Het opladen van uw auto via een reguliere laadpaal gebeurt op momenten dat u ‘m eventjes niet nodig heeft. Bijvoorbeeld bij de laadpaal op uw werk, terwijl u aan het werk bent, of bij een zogenoemde ‘Wallbox’ aan uw huis terwijl u geniet van uw nachtrust. Afhankelijk van de auto en het soort laadpaal duurt het opladen tussen de 6 en de 10 uur.

Langs de snelwegen ziet u vaak opvallende gele bogen. Dit zijn de FastNed-stations en dit bedrijf is één van de aanbieders van snellaadoplossingen langs de weg. In maximaal 40 minuten is de accu van een elektrische auto bij deze snellaadpunten weer voor 80% opgeladen. Ook voor deze laadpalen is een abonnement nodig.

Het opladen via een snellaadpaal neemt veel minder tijd in beslag en kost meer per kWh dan bij een reguliere laadpaal. De techniek achter de snellaadpalen is namelijk een stukje ingewikkelder. Gemiddeld kost het bij een snellaadpunt € 0,66 per kWh en bij een gewoon laadpunt zo’n € 0,25 (thuis of op het werk) of € 0,35 (bij een publiek laadpunt).

Laadpas en laadabonnementen

Met de meeste laadpassen en laadabonnementen kunt u bij bijna alle laadpunten in Nederland en in het buitenland terecht. Bij het kiezen van aan laadpas kunt u rekening houden met de volgende punten:

  • Wat is het starttarief per laadsessie? Dit verschilt per laadpaalaanbieder en per laadpas.
  • Wat is het tarief per kWh stroom? Ook dit is niet overal hetzelfde.
  • Is het een laadpas met abonnement of zonder abonnement?
    • Bij een (gratis) laadpas zonder abonnement betaalt u een starttarief per laadsessie maar heeft u geen maandelijkse abonnementskosten. Dit is interessant wanneer u uw elektrische auto niet zo vaak oplaad aan publieke laadpalen maar deze vooral thuis oplaadt. Er zijn verschillende apps waarbij u gemakkelijk de tarieven van de laadpaalaanbieders kunt checken. Denk bijvoorbeeld aan de ‘EV Charging App’ en ‘Plugsurfing’.
    • Wanneer u kiest voor een laadpas met abonnement, profiteert u vooral van voordelen als u vaak moet laden op publieke plekken. Bij deze laadpassen hoeft u namelijk geen starttarief te betalen telkens als u uw EV aan de laadpaal hangt.
Laadpaal aan huis

Ecoleon is onze vaste leverancier van laadvoorzieningen. Het Geldermalsense bedrijf biedt onze klanten al jaren een passende laadoplossing voor thuis of op uw werk. Eén van de oplossingen van Ecoleon is de Homebox. Deze thuislader kan alle elektrische auto’s en plug-in hybride voertuigen opladen. U kiest ervoor of u de laadvoorziening aan een muur laat bevestigen of op een stalen staander.

Bent u op zoek naar een passende laadoplossing voor bij u thuis of op uw werk? Wij adviseren u hierover graag.

Elektrische auto opladen in het buitenland

De laadkabel van uw elektrische auto kan doorgaans gebruikt worden op de laadpalen die u in heel Europa vindt. Dit zijn de zogenoemd type 2 kabels. Dit type is door de Europese Unie aangewezen als Europese standaard. In Italië en Frankrijk worden wel eens andere laadkabels gebruikt, namelijk type 3C stekkers. Er zijn adapters beschikbaar die uw type 2 laadkabel geschikt maken voor de 3C stekkers.

Niet iedere laadpas biedt een dekking in heel Europa. Wij adviseren u dit even uit te zoeken voor u naar het buitenland vertrekt. Niets zo vervelend als uw reispret wordt verpest door een lege accu en geen mogelijkheid om uw auto op te laden.

Gaat u op vakantie met uw elektrische auto? De ‘EV app’ biedt dan een fijne uitkomst! In deze app kunt u gemakkelijk zie welke laadmogelijkheden er te vinden zijn op uw route.

Stapt u over op elektrisch?

Bij De Waal Autogroep hebben wij een variërend aanbod aan elektrische auto’s. Van grote SUV’s tot hatchbacks en compacte stadsauto’s. Bekijk