wintersport Hero mobiel

De checklist om veilig op wintersport te gaan

Veiligheid staat voorop, vooral tijdens reizen naar populaire wintersportbestemmingen zoals Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Niemand wil vast komen te zitten aan de voet van een berg. Wil je je auto optimaal voorbereiden voor de wintersport? Ontdek dan onze handige checklist voor een veilige reis!

Winterbanden

In veel Europese landen is het verplicht om winterbanden te gebruiken als je op wintersport gaat, dit vanwege hun vermogen om sneeuw, ijs en regen te trotseren. Winterbanden hebben een speciaal profiel voor een kortere remafstand en blijven flexibel bij lage temperaturen. Controleer eenvoudig zelf de staat van je winterbanden door het profiel te inspecteren.

Meet de profieldiepte van je winterbanden gemakkelijk met een profieldieptemeter of een twee euro muntstuk. Nieuwe winterbanden hebben doorgaans een profieldiepte tussen 8 en 10 mm. Plaats de munt tussen de groeven en controleer vanaf de zijkant of de zilveren rand zichtbaar is. Als dat het geval is, is het tijd om de banden te vervangen. Let op: controleer de profieldiepte op verschillende plaatsen, omdat banden mogelijk ongelijk afslijten.

Maak je je zorgen dat winterbanden alleen niet voldoende zijn, of reis je naar een bestemming waar sneeuwkettingen verplicht zijn? Vergeet ze dan niet! Het is belangrijk om van tevoren goed te begrijpen hoe je ze correct aanbrengt. Je wilt natuurlijk geen schade oplopen of vast komen te zitten.

Winterbanden
oliepeil

Oliepeil 

Houd je motor soepel en veilig door regelmatig het oliepeil te controleren. Olie heeft meerdere functies, waaronder smering, koeling en reiniging van je motor, wat essentieel is voor optimale prestaties. Voorkom onverwachte problemen onderweg door voor vertrek je oliepeil te controleren.

Het controleren van het oliepeil is eenvoudig en wordt aanbevolen om maandelijks te doen, vooral voor lange ritten. Zorg ervoor dat de motor is afgekoeld en de auto waterpas staat. Verwijder de peilstok, maak hem schoon en steek hem terug. Na enkele seconden haal je hem eruit en controleer je of het oliepeil zich tussen de markeringen MIN en MAX bevindt.

Neem altijd een liter reserveolie mee op reis, voor het geval je onderweg olie moet bijvullen. Zo ben je altijd voorbereid op elke situatie!

Accu

In Nederland is stilstaan in de kou al geen pretje, laat staan op een besneeuwde berg tijdens je skivakantie. Koude temperaturen kunnen de accu van je auto zwaar belasten. Voorkom problemen door vooraf je accu te laten controleren. Neem voor extra zekerheid een reserve accu of acculader mee. Startkabels zijn ook handig om bij je te hebben, niet alleen voor jezelf maar ook om anderen te kunnen helpen bij pech.

Onderhoud

Koelvloeistof

Het koelsysteem zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt door warmte af te voeren, zelfs tijdens je wintersport vakantie is dat belangrijk! Controleer regelmatig het koelvloeistofpeil onder de motorkap, bij voorkeur wanneer de motor is afgekoeld en de auto waterpas staat. Vul alleen bij als het peil onder het minimum staat, zoals aangegeven op het reservoir. Raadpleeg de handleiding van je auto voor het juiste type koelvloeistof.

Verlichting 

In de winter wordt het laat licht en snel weer donker, waardoor het cruciaal is dat je goed zichtbaar bent tijdens het rijden. Controleer daarom vooraf of al je autolampen goed functioneren om boetes en risico's te vermijden. Je kunt ook een setje reserve autolampen meenemen, zodat je geen bekeuring riskeert. Hier is een checklist voor autolampen die je kunt nalopen:

  • dagrijlichten
  • dimlicht
  • stadslicht
  • grootlicht
  • mistlicht
  • remlicht
  • achteruitrijlicht
  • kentekenlicht 
  • richtingaanwijzers
ijskrabber

Goed zicht

Houd je autoruit helder, vooral tijdens wintersport vakantie, met de juiste ruitensproeiervloeistof. Controleer voor gebruik of de vloeistof geschikt is voor koud weer om bevriezing te voorkomen. Vergeet niet een ijskrabber mee te nemen - wachten tot het ontdooit kan lang duren! Het is slim om je airconditioning te controleren, want deze helpt niet alleen tijdens zomeruitjes, maar ook tijdens je skivakantie door vochtige lucht in de auto te verminderen. 

Je kunt je airco ook altijd even laten checken! Blijkt dat je airco tóch onderhoud nodig heeft? Dan is de check helemaal gratis.

Rubberen matten 

Het is bijna onmogelijk om de buitenkant van je auto schoon te houden, vooral vanwege strooizout tijdens de wintersport met de auto. Het uitdoen van schoenen voordat je instapt kan helpen om de binnenkant schoon en droog te houden, maar soms is dat niet genoeg. Strooizout kan schade veroorzaken aan het interieur, dus het gebruik van rubberen automatten is een goede tip. Deze matten zijn eenvoudig te verwisselen en schoon te maken, waardoor ze ideaal zijn voor bescherming tegen strooizout. 

Wintercheck

Te weinig ruimte?

Wil je toch dat extra setje kleren meenemen? Met de juiste voorbereiding is dat mogelijk! Dakkoffers en dakdragers bieden de ideale oplossing om meer bagage mee te nemen tijdens je wintersport met de auto. Zo kun je veilig ski's en snowboards opbergen en nog ruimte overhouden voor extra tassen in je kofferbak. Handig, toch?

Met een elektrische auto op wintersport

Op vakantie gaan met een elektrische auto vereist wat extra planning. Het is slim om vooraf een route te plannen met oplaadpunten, vooral met het oog op koud weer, omdat de actieradius van een elektrische auto tot wel 30 procent kan afnemen. Bij het zoeken naar een accommodatie is het handig om te controleren of er een laadpunt beschikbaar is, want dit helpt al een hoop. 

Skoda Enyac drift

Extra check

Twijfel je of je auto wel klaar is voor wintersport, of ben je stiekem niet helemaal zeker of je alles goed hebt gecheckt? Geen paniek! Kom langs voor een wintercheck bij De Waal Autogroep. Wij geven je auto de aandacht die hij verdient, zodat jij zonder zorgen de weg op kunt voor je volgende avontuur! 

Wintersport auto huren

Of wil je het dit jaar gewoon makkelijk met de auto op skivakantie ? Geen probleem! Huur een auto bij De Waal Autoverhuur en geniet van ultiem comfort zonder gedoe. Zo wordt jouw reis een fluitje van een cent! Al onze winterauto’s hebben all season banden met winterkenmerk. Sneeuwkettingen vind je in de kofferbak.